Pogovori med Vučićem in Kurtijem so potekali ob posredovanju Evropske unije. Foto: Reuters
Pogovori med Vučićem in Kurtijem so potekali ob posredovanju Evropske unije. Foto: Reuters

Preden so ovadbo vložili, so predstavniki Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS), Gibanja obnove Kraljevine Srbije (POKS), stranke Zavetnikov in gibanja Dveri novinarjem dejali, da želijo videti, ali bo tožilstvo delovalo v skladu z ovadbo in če je samostojno, tako kot trdi oblast.

Ponovili so, da je Vučić s sprejemom omenjenega sporazuma in aneksa o njegovi uveljavitvi kršil ozemeljsko celovitost Srbije, poteptal srbsko ustavo ter storil kaznivo dejanje priznavanja kapitulacije in okupacije.

Vodja Dveri Boško Obradović je povedal, da je kazensko ovadbo podpisalo 28 poslancev in da je zdaj na potezi tožilstvo.

Poslanec Zavetnikov Zoran Zečević je poudaril, da se bodo po mirni borili za pravice vseh državljanov Srbije, Vučića pa je obtožil veleizdaje. Napovedali so še, da se bodo glede omenjenega sporazuma s Kosovom obrnili tudi na ustavno sodišče.

V Srbiji protesti zaradi sporazuma

Vučić in kosovski premier Albin Kurti sta v okviru dialoga pod okriljem EU-ja sprejela omenjeni sporazum o poti k normalizaciji odnosov med državama in se dogovorila tudi o njegovem izvajanju.

Sporazum med drugim določa medsebojno priznavanje dokumentov in nacionalnih simbolov ter da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije. Določa tudi, da bodo državi vodila načela v ustanovni listini Združenih narodov. Pri tem poudarja suvereno enakost držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Poudarja tudi obvezo uresničitve že sklenjenih dogovorov v okviru dialoga.

Vučić se zaradi podpore sporazumu spopada s pritiski in protesti doma, ker da pomeni dejansko priznanje Kosova. To odločno zanika in vztraja pri vzpostavitvi že prej dogovorjene skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki ji Priština nasprotuje.