Prebežniki, ki so maja prišli na Kanarske otoke. Foto: Reuters
Prebežniki, ki so maja prišli na Kanarske otoke. Foto: Reuters

V Benetkah je potekalo srečanje skupine držav MED5, ki jo sestavljajo Italija, Španija, Grčija, Ciper in Malta. Kot je po pogovorih dejal ciprski minister za notranje zadeve Nicos Nouris, omenjene države letos pričakujejo 150.000 prebežnikov. Do zdaj je v letu 2022 na zunanje meje omenjenih petih držav prišlo okoli 36.400 prosilcev za azil in prebežnikov.

V vsem letu 2021 je po podatkih Agencije Združenih narodov za begunce na evropski jug prišlo 123.318 ljudi, a letos naj bi se po pričakovanjih to število znova dvignilo. Glavni razlog je pomanjkanje pšenice in drugih žit, do katerega prihaja zaradi vojne v Ukrajini. Ker ukrajinske ladje, napolnjene z zalogami žita, zaradi ruske blokade Črnega morja stojijo v pristaniščih, bi to lahko prizadelo 1,4 milijarde ljudi po vsem svetu. Amin Awad, koordinator ZN-a za Ukrajino, je zato pozval k začetku pogajanj za končanje blokade, saj se le tako svet lahko izogne lakoti in množičnim selitvam ljudi.

"Nekaj je jasno. Če bo pšenica še naprej čakala v ukrajinskih pristaniščih, se moramo pripraviti na velik dotok prebežnikov, kar nas zelo skrbi," je dejala italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese.

Kljub napovedim o povečanju števila prebežnikov pa so te številke neprimerljive z dogajanjem leta 2015, ko je v omenjeno peterico držav zaradi bega pred revščino in spopadi prišlo več kot milijon prebežnikov, večinoma iz Afrike in Bližnjega vzhoda.