Stoltenberg je prepričan, da je še vedno čas za švedsko članstvo v Natu do vrha v Vilni sredi julija. Foto: Reuters
Stoltenberg je prepričan, da je še vedno čas za švedsko članstvo v Natu do vrha v Vilni sredi julija. Foto: Reuters

"Švedska je sprejela pomembne konkretne korake, da bi odgovorila na pomisleke Turčije," je v Carigradu dejal Stoltenberg.

Generalni sekretar zveze Nato se je v soboto v Ankari udeležil prisege Erdogana za tretji petletni predsedniški mandat. Turški predsednik je v preteklih mesecih večkrat izrazil zadržke do članstva Švedske v Natu, češ da Stockholm daje zatočišče posameznikom, ki jih Ankara povezuje s poskusom državnega udara leta 2016 in desetletja trajajočim kurdskim bojem za neodvisnost.

Švedska je zatrjevala, da v celoti podpira Turčijo proti vsem grožnjam njeni nacionalni suverenosti. V okviru tega je v četrtek na Švedskem začel veljati nov protiteroristični zakon.

V skladu z novim zakonom je na Švedskem odslej sodelovanje v teroristični organizaciji, njeno financiranje ali kakršna koli druga podpora kaznivo dejanje. Kršilcem grozi večletna zaporna kazen.

"Zaradi članstva v zvezi Nato bo Švedska varnejša, hkrati pa bosta tudi zavezništvo in Turčija močnejša," je Stoltenberg dejal po srečanju z Erdoganom in novim turškim zunanjim ministrom Hakanom Fidanom. "Veselim se, da bomo čim prej dokončali pristop Švedske k Natu," je dodal.

Stoltenberg je današnje srečanje z Erdoganom označil za "produktivno". Napovedal je, da bodo 12. junija sledili nadaljnji pogovori s Turčijo in Švedsko.

Švedska in Finska sta maja lani po ruski invaziji v Ukrajini vložili prošnjo za članstvo v zavezništvu. Finski je nato 4. aprila letos uspelo postati 31. članica Nata, Švedska pa se še vedno sooča z zadržki Ankare in Budimpešte.

Protest v Stockholmu

Ena glavnih točk spora med Stockholmom in Ankaro je tudi izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Več sto protestnikov se je danes v središču Stockholma udeležilo demonstracij proti vstopu Švedske v zvezo Nato in novi protiteroristični zakonodaji, ki naj bi predstavljala ključen korak do odprave pomislekov Turčije in s tem njene blokade Švedske na poti v Nato.

Protestniki so mahali z zastavami PKK in nosili napise "Ne Natu". Tiskovni predstavnik turškega predsedstva je minuli torek dejal, da je "popolnoma nesprejemljivo, da teroristi PKK še naprej svobodno delujejo na Švedskem" in švedske oblasti pozval, naj demonstracije preprečijo.