Švedska in sosednja Finska sta za članstvo v Natu zaprosili lani po ruskem napadu na Ukrajino. Foto: EPA
Švedska in sosednja Finska sta za članstvo v Natu zaprosili lani po ruskem napadu na Ukrajino. Foto: EPA

Zakonodajni okvir, ki utira pot za vstop Švedske v Nato, je bil sprejet z 269 glasovi za in 37 glasovi proti, 43 poslancev od skupno 349 pa se glasovanja ni udeležilo.

"Članstvo v Natu je najboljši način za zagotavljanje varnosti Švedske in solidaren prispevek k varnosti celotnega evroatlantskega območja," je med razpravo pred glasovanjem dejal zunanji minister Tobias Billstrom.

Odločitev švedskih poslancev v korist vstopu v obrambno zavezništvo je bila sicer pričakovana, vendar pridružitev Švedske zvezi Nato s tem še vedno ni dokončno zagotovljena, saj morata njen vstop odobriti še Turčija in Madžarska.

V skladu s pravili zveze Nato mora namreč nove članice potrditi vseh 30 članic obrambnega zavezništva, obe omenjeni državi pa zaradi različnih pomislekov že dalj časa zadržujeta ratifikacijo pristopnih protokolov Švedske in Finske, ki sta maja lani hkrati zaprosili za članstvo v Natu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer pred kratkim napovedal, da bo turški parlament začel proces ratifikacije pristopnega protokola Finske k zvezi Nato, do Švedske pa ostaja kritičen, ker po njegovih besedah "na švedskih ulicah nenehno potekajo protesti simpatizerjev Kurdske delavske stranke (PKK)", ki jo Ankara uvršča med teroristične organizacije.

Vodja poslanske skupine madžarske vodilne stranke Fidesz Mate Kocsis je pretekli petek prav tako dejal, da bo madžarski parlament kmalu odločal o članstvu Finske v Natu, o kandidaturi Švedske pa naj bi odločali pozneje.