Prvič v zgodovini Švice je sodišče razveljavilo izide referenduma. Foto: EPA
Prvič v zgodovini Švice je sodišče razveljavilo izide referenduma. Foto: EPA

Med referendumsko kampanjo je vlada navajala, da zgolj 80.000 poročenih parov plačuje višje davke kot pari v zunajzakonski skupnosti. Leta 2018 se je vlada popravila in sporočila, da je nesorazmerno obdavčenih kar dobrih 450.000 parov, poroča švicarska izdaja portala The Local.

Volivci in volivke so leta 2016 predlog o enaki obdavčitvi zavrnili s 50,8 odstotka glasov. Za je glasovalo 49,2 odstotka volivcev.

Vrhovno sodišče je sporočilo, da je vlada z napačnimi informacijami kršila načelo svobode glasovanja državljanov in da so bili volivci pred glasovanjem zavedeni, saj si niso mogli predstavljati, da je dejansko število več kot petkrat višje od uradno objavljenega.

Prav tako je bilo sodišče mnenja, da bi glede na majhno razliko glasov in veliko težo nepravilnosti izidi glasovanja lahko bili drugačni. Rezultati referenduma so bili razveljavljeni prvič v zgodovini države, sodišče pa je odredilo tudi ponovno glasovanje.

Krščanski demokrati: Sodba krepi politične pravice

Sodišče je odločalo na predlog krščanskih demokratov (CVP), ki so se leta 2018 zaradi nepravilnih podatkov vlade pritožili na izide referenduma. Krščanski demokrati so sodbo označili kot krepitev političnih pravic švicarskih državljanov.

Nasprotniki odločitve vrhovnega sodišča pa nasprotno menijo, da bi ta lahko spodkopala švicarski politični sistem in tlakovala pot naslednjim nesmiselnim pritožbam na izide referendumov.

Švicarski sistem neposredne demokracije pogosto z referendumi vključuje državljane v sprejemanje političnih odločitev. Za razpis referenduma je v Švici, državi z okoli 8,4 milijona prebivalci, treba zbrati 100.000 podpisov državljanov.