Referendum je sprožila skupina Prijatelji ustave. Foto: EPA
Referendum je sprožila skupina Prijatelji ustave. Foto: EPA

Referendumsko kampanjo je zaznamovala visoka stopnja sovražnosti, prišlo je celo do groženj s smrtjo. Policija je posledično okrepila varovanje številnih politikov, med katerimi je tudi minister za zdravje Alain Berset, ki se spoprijemajo s poplavo žalitev in groženj s smrtjo.

Ob napetem ozračju, ki vlada v državi, so opazovalci opozorili, da bi današnje glasovanje lahko zaostrilo napetosti in celo sprožilo silovit odziv proticepilcev, če rezultati ne bodo šli v njihovo korist.

Nasprotniki ukrepov vztrajajo, da je potrebno novo glasovanje o spremembah zakona o covidu, ki med drugim zagotavljajo pravno podlago za covidno potrdilo, ki označuje, da je oseba cepljena, prebolela ali negativna na testu. Pravijo, da covidno potrdilo, ki je od septembra potrebno za dostop do restavracij in drugih notranjih javnih prostorov, ustvarja sistem "apartheida".

Sorodna novica V Švici namesto zaostrovanja ukrepov referendum o odpravi omejitev

"Ta zakon je diskriminatoren. Ustvaril bo družbo dveh hitrosti," je dejala Agnes Aedo, tiskovna predstavnica skupine "Prijatelji ustave", ki je sprožila referendum.

Velika večina zakon podpira

Po anketah velika večina švicarskih volilnih upravičencev – približno dve tretjini – še vedno podpira zakon. Tega prav tako podpirajo vse politične stranke, razen populistične desne švicarske ljudske stranke SVP.

Švicarji imajo sicer eno najnižjih stopenj precepljenosti v Zahodni Evropi, polno cepljeni sta namreč nekaj manj kot dve tretjini prebivalstva. Zdaj se okužbe z novim koronavirusom eksponentno povečujejo, saj se število novih okužb vsak teden poveča za od 40 do 50 odstotkov.