Fotografija najnovejšega izbruha ognjenika na Islandiji. Foto: Reuters
Fotografija najnovejšega izbruha ognjenika na Islandiji. Foto: Reuters

Davi okoli 5.30 so severovzhodno od gore Sylingarfell zaznali močno potresno aktivnost, približno pol ure pozneje pa je območje prizadel izbruh, so sporočili iz islandskega meteorološkega urada.

Fontane lave so dosegle višino do 80 metrov, dim pa višino okoli treh kilometrov. Okoli razpoke se je oblikovalo polje lave. Posnetki z območja prikazujejo žarečo lavo, ki uhaja iz razpok, v nebo pa se dviga dim.

Izbruh se je zgodil na istem območju kot že decembra in januarja, v bližini ribiške vasice Grindavik. Koliko časa bo trajal, je težko oceniti. Strokovnjaki ugibajo, da bi se lahko dejavnost umirila v nekaj dneh.

Meteorološka agencija je že pred izbruhom posvarila, da se pod površino nabira lava in da se bliža izbruh. Tokratni izbruh naj ne bi ogrozil vasi Grindavik, saj predvidevajo, da bo lava tekla v druge smeri.

Predtem je omenjeni ognjenik izbruhnil 14. januarja, izbruh pa je trajal dva dni. Tokovi lave so takrat dosegli obrobje Grindavika, od koder so pravočasno evakuirali skoraj 4000 prebivalcev, a so nekateri zaradi izbruha izgubili svoje domove.

Zaradi izbruha je znova zaprta priljubljena turistična točka Modra laguna.

To je že šesti izbruh na polotoku Reykjanes od leta 2021, oblasti pa so opozorile, da se tla še ne bodo umirila.

Na Islandiji je več kot 30 dejavnih ognjenikov.