Trst žaluje za policistoma

Policijski kolegi in prebivalci Trsta so se poklonili žrtvama. Vsi slavnostni dogodki 51. Barkovljanke so na dan žalovanja odpovedani, tržaški lokali so ugasnili vse luči in glasbo.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je sporočil, da Italija žaluje po barbarskem umoru, premier Giuseppe Conte pa pravi, da je ranjena vsa država. Tržaški župan Roberto DiPiazza je razglasil današnji dan žalovanja in dogajanje označil za "najtežja in najbolj tragična dneva v 18 letih županovanja".

V petek zgodaj zjutraj je 29-letni državljan Dominikanske republike s skuterja pahnil žensko in ga ukradel. Njegov 32-letni brat je zatem sam poklical policiste in prijavil bratovo krajo ter opozoril še na njegovo nestabilno psihično stanje.

Policisti so na kvesturo, najvišji policijski urad v pokrajini, zaradi tatvine skuterja privedli oba. Ko je 34-letni policist Pierluigi Rotta napadalca pospremil na stranišče, mu je ta iztrgal pištolo in ga ustrelil. Zatem je pištolo odvzel še drugi žrtvi in 31-letnega Mattea De Menega prav tako ustrelil.

Nato je zapustil kvesturo in streljal vsepovprek, tudi na parkirana vozila, dokler ga niso prestregli kriminalisti, dogajanje za Televizijo Slovenija povzema Erter Pust.

"Takšne tišine ob sobotah zjutraj še ni bilo"

"Mesto je šokirano, takšne tišine in miru ob sobotah zjutraj še ni bilo," sta po poročanju Tjaše Škamperle za Radio Koper dejala Tržačana, ki sta se pred postajo, na stopnišču, polnem rož in sveč, poklonila spominu na ubita policista.

Ubita policista Pierluigi Rotta (levo) and Matteo De Menego. Foto: EPA
Ubita policista Pierluigi Rotta (levo) and Matteo De Menego. Foto: EPA

Ker gre za napadalca iz Dominikanske republike, z vsemi potrebnimi dovoljenji za bivanje v Italiji, nekateri dogodek povezujejo s prebežniki. "Kriminal obstaja, žal, res pa je, da ga v Trstu nismo vajeni. Z županom, ki je dejal, da smo v vojni in da je treba policiji dati več denarja, se ne strinjam. Kot tudi ne s povezovanjem dogodka z migracijsko politiko države," je dejal mladi Milančan, ki v Trstu dela deset let.

"Zame je to naključje. To se v Trstu ni zgodilo nikoli in upam, da se ne bo nikoli več," pa je povedal starejši moški, ki na stojnicah pred policijsko postajo prodaja knjige.

"Slovenijo občudujem, zavidam vam občutek varnosti in urejenosti v Kopru," je medtem dejal Tržačan, ki meni, da imajo policisti v Italiji premalo pooblastil.