"Srbija in Kosovo sta se zavezala normalizaciji gospodarskih odnosov," je izjavil ameriški predsednik Donald Trump v Ovalni pisarni s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Avdullahom Hotijem ob strani. Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je vidno zadovoljen z razpletom v Beli hiši, ves čas poudarja, da to "ni trilateralni sporazum, saj tretja stran ni mednarodno priznana", pri čemer je imel v mislih Kosovo. Poudaril je, da je Srbija pravzaprav podpisala bilateralni sporazum z ZDA.

Ameriški predsednik Donald Trump je pozdravil "ogromen napredek" med Srbijo in Kosovom. Medtem ko je bilo priznanje Kosova na zahtevo Vučića umaknjeno z dnevnega reda, sta se obe državi zavezali, da bosta šiitsko gibanje Hezbolah razglasili za teroristično organizacijo in sprejeli ukrepe proti dejavnostim Hezbolaha na njunih ozemljih. Izrael bo priznal Kosovo, Srbija pa veleposlaništvo julija seli v Jeruzalem.

Oglasil se je izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je sporočil, da se je Kosovo strinjalo z odprtjem svojega veleposlaništva v Jeruzalemu, s čimer bo Kosovo postala prva država z muslimansko večino, ki bo storila ta korak.

Medsebojno priznanje ni bilo na dnevnem redu

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti sta v navzočnosti ameriškega predsednika Trumpa sicer podpisala za 13 milijard dolarjev težak sporazum o gospodarskih odnosih. Sporazum predvideva tudi uveljavitev sporazuma o avtocesti med Beogradom in Prištino, podpisanega 14. februarja, uveljavitev sporazuma o železniški povezavi in izdelavo študije o izvedljivosti železniške infrastrukture do enega od jadranskih pristanišč.

Američani so obe strani prepričali o prepovedi uporabe opreme za izgradnjo omrežja 5G, ki prihaja iz nezanesljivih virov, pri čemer Kitajska ni posebej izpostavljena.

Priznanje Kosova umaknjeno z dnevnega reda

Predstavniki obeh držav so pogovore pod pokroviteljstvom Bele hiše začeli v četrtek, ko naj bi po trditvah srbske delegacije ZDA skušale dogovoru dodati tudi medsebojno priznanje med Srbijo in Kosovom.

Vučić je sicer dejal, da so vztrajali, da se točka o priznanju črta iz dogovora, svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien pa je v uvodu zatrdil, da ni bilo nobenega pritiska. Medsebojnega priznanja v sporazumu, ki zadeva gospodarska vprašanja, tako ni. Se je pa Srbija v sporazumu obvezala, da leto dni ne bo zahtevala od drugih držav, naj umaknejo priznanje Kosova.

Vučić je dejal, da sporazum za Srbijo in Prištino ni enak. Šlo naj bi za bilateralni sporazum z ZDA, pri čemer Kosovo ni priznano. Trumpu se je zahvalil za odličen posel in ga povabil na obisk Srbije.

Haradinaj grozi z izstopom iz koalicije

Sporazum med Srbijo in Kosovom

Srbska agencija Tanjug, ki navaja kosovske medije, poroča, da bo imel kosovski premier Avdullah Hoti zaradi podpisa sporazuma težave, medtem ko srbska stran razglaša zmago.

Nekdanji kosovski premier Ramush Haradinaj naj bi namreč grozil z izstopom svojega Zavezništva za prihodnost Kosova iz Hotijeve koalicije. Težava naj bi bila del sporazuma, ki zadeva skupno upravljanje akumulacijskega jezera Gazivode na meji med Srbijo in Kosovom.

Glede tega bosta v skladu s sporazumom obe strani sodelovali z Ameriško agencijo za energijo in drugimi telesi ZDA pri izdelavi študije za razdelitev jezera in zagotovitev stabilnega oskrbovanja z vodo in energijo.

Hoti naj ne bi imel drugega izhoda kot podpis, prav tako tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ker naj bi Trump obema stranema zagrozil z ameriškimi sankcijami.

Vučić se je na Twitterju zahvalil ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu za "ogromen trud in odličen sestanek. Podpisani bilateralni sporazum z ZDA je za Srbijo izjemnega pomena."

Kosovo še ne bo stopilo v mednarodne organizacije

Tanjug prav tako poroča, da je v sporazumu med drugim moratorij za sprejemanje Kosova v mednarodne organizacije, ki bo trajal leto dni. Kosovo je bilo sicer do zdaj sprejeto v vse mednarodne organizacije, kjer ji ga Srbiji skupaj z zaveznicami na čelu z Rusijo ni uspelo onemogočiti.

"Srbija in Kosovo sta se zavezala k normalizaciji gospodarskih odnosov," je izjavil v Ovalni pisarni ameriški predsednik Donald Trump z Vučićem in Hotijem ob strani. Ob tem je pozdravil "ogromen napredek" in naznanil, da bo Srbija svoje veleposlaništvo v Izraelu iz Tel Aviva preselila v Jeruzalem. Izrael pa naj bi priznal neodvisnost Kosova.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je podpis sporazuma pozdravil na Twitterju, kjer se je zahvalil Trumpu za vodstvo pri tem procesu.

Zaveza k spoštovanju verskih svoboščin

Obe strani sta se v sporazumu med drugim tudi zavezali spoštovanju verskih svoboščin, povečanju izmenjave informacij z ZDA o letalskih potnikih, vračanju lastnine žrtev holokavsta, spoštovanju pravic homoseksualcev ter iskanju in identifikaciji izginulih oseb.