Dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Rusije do nadaljnjega ne bo poročala. Foto: Radio Koper
Dopisnica Vlasta Jeseničnik iz Rusije do nadaljnjega ne bo poročala. Foto: Radio Koper

Zaradi zagroženih sankcij se je enako odločila RTV Slovenija in tako se do natančne proučitve morebitnih posledic nove zakonodaje tudi dopisnica RTV Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik v program ne bo oglašala.

Sorodna novica Blokada RT-ja in Sputnika: "Pozorni moramo biti, ko politična oblast določa koordinate resnice"

Dogajanje bomo kljub temu tudi v nadaljnje temeljito spremljali prek preostale dopisniške mreže in domačih zunanjepolitičnih novinarjev.

Ruski parlament je v petek sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje "lažnih informacij" o ruskih vojaških silah. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora. Novo zakonodajo je že podpisal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Delo svojih novinarjev v Rusiji so začasno ustavili britanski BBC, ameriška tiskovna agencija Bloomberg News in kanadska javna radiotelevizija CBC, pa ameriški televiziji ABC in CBS, televizija CNN pa prekinja oddajanje v tej državi.

Rusija je pred sprejemom nove zakonodaje že prekinila dostop do spletnih strani več tujih medijev, vključno z BBC, Voice of America in Deutsche Welle, prav tako zaradi širjenja "lažnih informacij" o vojni v Ukrajini. Ruske oblasti so v petek blokirale tudi delovanje Facebooka.

Peskov je dejal, da je bil oster zakon nujno potreben. Foto: Reuters
Peskov je dejal, da je bil oster zakon nujno potreben. Foto: Reuters

Kremelj: Zakon je bil potreben zaradi informacijske vojne proti Rusiji

Zakonodaja, ki določa visoke kazni za domneve lažne novice in diskreditacijo oboroženih sil, je bila nujno potrebna zaradi informacijske vojne proti Rusiji brez primere, je zatrdil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Zakon je bil sprejet in ga je treba uveljaviti. Naš parlament je glasoval zanj," je odgovoril Peskov na vprašanje, kako bodo Rusi po sprejetju zakonodaje lahko izrazili svoje stališče, ki morda ni identično uradnemu.

"To niso lahki časi. Zakon je bil potreben v luči kampanje brez primere (...), niti ne kampanje, ampak informacijske vojne, ki se je sprožila proti naši državi. V kontekstu te informacijske vojne je bil potreben sorazmerno oster zakon. In je bil tudi sprejet," je pojasnil.

Tuji mediji preučujejo mogoče kazenske posledice za svoje poročevalce
Tuje medijske hiše se začasno umikajo iz Rusije
Napad na novinarsko ekipo televizije Sky News

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.