V okolici Cipra so bogata nahajališča plina. Foto: Reuters
V okolici Cipra so bogata nahajališča plina. Foto: Reuters

Kje točno bo najnovejša turška ladja za črpanje nafte in plina Abdülhamid Han začela delo, v Ankari niso izdali, po poročanju tujih medijev pa bo to najverjetneje v vodah blizu Cipra.

Poteza, ki jo je Ankara napovedala julija, bi lahko botrovala novemu diplomatskemu sporu z Evropsko unijo. Voditelji Unije so namreč leta 2020 zaradi iskanja zemeljskega plina v Sredozemlju podprli uvedbo sankcij proti Turčiji, Grčija pa je okrepila oboroževanje.

Turčija je takrat opravljala raziskave blizu voda, ki si jih lastijo članici EU-ja Grčija in Ciper ter severni del Cipra, ki ga kot državo priznava le Turčija. Diplomatska kriza se je novembra 2020 končala, ko je Turčija opustila raziskovanje morskega dna okoli Cipra.

Turški minister za energijo Fatih Dönmez je konec julija za turške medije napovedal, da bo ladja Abdülhamid Han izplula iz pristanišča Mersin na jugu Turčije, ni pa omenil, kje bo opravljala raziskave. Tako ni jasno, ali bo morda delovala na spornem območju, ki si ga lastita tudi Grčija in Ciper.

Medsebojne obtožbe

Najnovejše turške raziskave morskega dna bi lahko dodatno zaostrile napete odnose med Turčijo in Grčijo.

Turčija je junija obtožila Grčijo, da je na otokih v Egejskem morju namestila vojaške enote in tako kršila mirovne pogodbe po prvi in drugi svetovni vojni. Grčija je obtožbe zavrnila, češ da je le odgovorila na prisotnost turških vojakov, letal in desantnih plovil na nasprotni obali.

V vodah okoli Cipra za naravnimi viri vrtajo tudi velike multinacionalke in regionalna podjetja, ki iščejo načine za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina.

Turčija po poročanju spletnega portala Politico želi besedo pri odločanju o izkoriščanju naravnih virov blizu Cipra, da bi zagotovila del dobička ciprskim Turkom.