Ukrajinski premier Denis Šmigalj z Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters
Ukrajinski premier Denis Šmigalj z Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters

Evropska komisija je sicer danes izplačala prvi obrok 4,5 milijarde evrov iz svežnja makroekonomske pomoči za prihodnja štiri leta, ki sicer znaša 50 milijard evrov. Komisija je poleg tega članicam Unije poslala tudi predlog uporabe dobičkov iz zamrznjenega ruskega premoženja.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob prejemu ukrajinskega načrta reform iz rok premierja Šmigalja sporočila, da je Evropska komisija Ukrajini nakazala prvi t. i. premostitveni obrok iz svežnja za makroekonomsko pomoč, in sicer 4,5 milijarde evrov. Bo pa kmalu sledil nov obrok.

Sorodna novica Borrell predlaga, da bi z uporabo ruskega premoženja sofinancirali vojaško podporo Ukrajini

V aprilu bo komisija izplačala še drugi premostitveni obrok milijardo in pol evrov, in sicer ob izpolnitvi pogojev, je poudarila von der Leyen. Šmigalj se je zahvalil za danes nakazani znesek in tudi vso pomoč, ki jo je Ukrajina do zdaj dobila od Evropske unije.

Šmigalj se je von der Leynovi tudi zahvalil, ker je Evropska komisija članicam poslala že tudi predlog pogajalskega okvira za članstvo v Uniji. Današnje zasedanje pridružitvenega sveta EU-Ukrajina je bilo namreč prvo po odločitvi članic, da se začnejo pogajanja z Ukrajino o vstopu v Unijo.

Šmigalj zato upa, da bo pogajalski okvir čim prej odobren in da bo že kmalu sklicana prva medvladna pogajalska konferenca. Po zasedanju pridružitvenega sveta je sicer visoki predstavnik Unije za zunanjo politiko Josep Borrell tudi sporočil, da je komisija članicam poslala tudi predlog o uporabi dobičkov, ki nastajajo iz ruskega zamrznjenega premoženja.

Borrell je dejal, da komisija predlaga, da se 90 odstotkov dobičkov preusmeri v Evropski mirovni mehanizem, in sicer predvsem za nujne nabave orožja za Ukrajino. 10 odstotkov pa bi preusmerili v evropski proračun za financiranje obnove Ukrajine in krepitev njene obrambne industrije. Letno naj bi se nabralo okoli tri milijarde evrov, ki bi jih letno dodali k petim milijardam, ki jih je Unija že odobrila.