Prisega 151 poslancev v saboru. Foto: EPA
Prisega 151 poslancev v saboru. Foto: EPA

Na začetku seje so poslanci za predsednika sabora znova potrdili Gordana Jandrokovića. Gre za prvega predsednika hrvaškega sabora po osamosvojitvi države, ki je na ta položaj izvoljen že drugič.

Hrvaška demokratična skupnost (HDZ), zmagovalka volitev 5. julija, ima v saboru podporo več kot polovice vseh poslancev. Poleg treh manjših strank, s katerimi so bili v predvolilni koaliciji, so za saborsko večino pridobili podporo osmih poslancev narodnostnih manjšin ter dveh poslancev iz dveh sredinskih liberalnih strank.

Dosedanji premier Andrej Plenković, ki je tudi mandatar za sestavo nove vlade, bo v četrtek v saboru predstavil program 15. hrvaške vlade in kandidate za njene člane. Danes je sporočil, da se bo vlada prvič sestala že v petek.

Ustanovna seja hrvaškega sabora

Med poslanci pripadnica slovenske manjšine

Podpredsednik novega sklica je postal Miroslav Škoro. Foto: EPA
Podpredsednik novega sklica je postal Miroslav Škoro. Foto: EPA

Med poslanci v desetem sklicu hrvaškega sabora je tudi pripadnica slovenske manjšine na Hrvaškem Barbara Antolić Vupora, ki je poslanka največje opozicijske stranke SDP.

Zaradi nevarnosti širitve epidemije covida-19 so na ustanovni seji poslanci morali upoštevati več epidemioloških ukrepov. Razporejeni so bili ne le v glavni dvorani hrvaškega sabora, temveč tudi na balkonu glavne dvorane ter v enem od sosednjih prostorov, ki je povezan z glavno dvorano. Pri tem so morali nositi maske.

Na ustanovno sejo so zaradi epidemije povabili le štiri goste. Poleg hrvaškega premierja Plenkovića se je povabilu odzval predsednik hrvaškega vrhovnega sodišča Đuro Sessa, namesto predsednika ustavnega sodišča pa se je seje udeležila njegova namestnica Snježana Bagić.

Milanović zavrnil povabilo na ustanovno sejo
Povabilo je zavrnil hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je prvi hrvaški predsednik v 30-letni zgodovini sodobnega hrvaškega sabora, ki ni bil prisoten na slavnostni ustanovni seji hrvaškega parlamenta.

V preteklih dneh so se zaradi zavrnitve nanj usule kritike nespoštovanju države in njenih ustanov ter tradicije in protokola. Milanović je nanje odgovoril s pojasnilom, da dobronameren razlog za neudeležbo tiči predvsem v njegovem dojemanju vloge in položaja hrvaškega sabora, ki je neodvisen od predsednika države.