Ledeniki na obrobju Alp bodo najprej izginili. Foto: EPA
Ledeniki na obrobju Alp bodo najprej izginili. Foto: EPA

Znanstveniki so tokrat prvič preučevali ledenike na celotnem območju Alp in ne le na posameznih predelih gorstva. Pri tem so si pomagali s satelitskimi podatki, da izdelajo tridimenzionalne modele zemeljskega površja in to primerjali s satelitskimi posnetki.

Posebej dramatična je situacija v Švici, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Švici, ki ima največje ledenike v Alpah, se stali največ ledu, so zapisali znanstveniki. Samo površina znanega ledenika Aletsch v bližini slovitih vrhov Eiger, Mönch in Jungfrau se vsako leto v spodnjem delu zmanjša za pet metrov, plast ledu pa je vse tanjša.

"Na ledenikih, ki ležijo v osrednjem delu Alp na izredno visoki nadmorski višini, zaenkrat tajanja ledu še ni," pa je potrdil Christian Sommer z geografskega inštituta na omenjeni univerzi.

Nadmorska višina medtem ne rešuje ledenikov na obrobju Alp, kjer bodo ledeniki najprej dokončno izginili. Sem sodijo tudi slovenski ledeniki v Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah.

Skupaj je v Alpah še vedno nekaj manj kot 4000 ledenikov. Ti so pomembni tudi za oskrbo z vodo in pridobivanje energije v številnih državah, saj imajo vpliv na številna, tudi velika porečja v Evropi.