Vladajoča Siriza sama nimo dovolj glasov za potrditev sporazuma. Foto: Reuters
Vladajoča Siriza sama nimo dovolj glasov za potrditev sporazuma. Foto: Reuters

Začetek zasedanja je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia zaznamovala vroča razprava. Nikos Dendias, poslanec opozicijske Nove demokracije, ki nasprotuje dogovoru, je vprašal, ali so prejeli spremenjeno makedonsko ustavo, saj da je to pogoj za razpravo.

Vodja Nove demokracije Kiriakos Micotakis je že v torek opozoril, da bodo storili vse, da sporazum ne bo ratificiran. "Prespanski sporazum je slab, saj Grčija prvič uradno priznava makedonski jezik in makedonsko identiteto sosedov in tako opušča desetletno politiko," je povedal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Makedonski premier Zoran Zaev je medtem optimističen in meni, da bodo grški poslanci in poslanke podprli dogovor. V torkovem pogovoru za makedonsko televizijo Alsat M je izrazil tudi upanje, da bo do sredine februarja potrjen protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato, kar je poleg ratifikacije sporazuma pogoj za njegovo veljavnost.

Bo imel Cipras tudi tokrat zadostno podporo?

Za ratifikacijo sporazuma v 300-članskem grškem parlamentu je potrebna navadna večina najmanj 151 poslank in poslancev. Vladajoča stranka Siriza premierja Aleksisa Ciprasa ima 145 sedežev, pretekli teden pa so mu na glasovanju o zaupnici večino 151 glasov zagotovili tudi neodvisni poslanci. Premier sicer verjame, da bi si lahko za sprejetje sporazuma zagotovil še podporo manjše proevropske stranke Potami ter nekaterih poslancev Neodvisnih Grkov.

Makedonski parlament v Skopju je že potrdil sporazum, s katerim se Makedonija uradno preimenuje v Republiko Severno Makedonijo, in tudi potrebne spremembe makedonske ustave.

Cipras in Zaev sta lani ob velikem nasprotovanju domače javnosti dosegla dogovor o razrešitvi več desetletij trajajočega spora. Sporazum sta državi podpisali junija lani ob Prespanskem jezeru. Sporazum je po desetletjih grške blokade zaradi imena odprl pot Makedoniji v EU in Nato.