Sneg uklešči avtomobila. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Sneg uklešči avtomobila. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Iz avstrijske Štajerske, kjer imajo zaradi snega in silovitega vetra od srede velike težave, poročajo o številnih prometnih nesrečah, na nekaterih smučiščih so morali zapreti vlečnice. V Aflenzu so s sedežnice reševali ljudi. Zaradi silovitega vetra so na napeljavo sedežnice namreč padla drevesa. Takrat je bilo na sedežnici devet odraslih in pet otrok. Njihovo reševanje je trajalo dve uri, na spletni strani poroča avstrijska radiotelevizija ORF.

Za zgornjo Štajersko zaradi sneženja in silovitega vetra velja opozorilo četrte stopnje pred plazovi, ki naj bi bilo v veljavi vse do konca tedna. Pristojni zaradi tega odsvetujejo turno smučanje.

Četrto stopnjo od petih za nevarnost pred plazovi so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA razglasili tudi za Solnograško.

Zaprt del avtoceste Zagreb‒Split in most na Pag

Na Hrvaškem povzroča težave močan veter. Za ves promet je zaprta avtocesta Zagreb‒Split med izvozoma Sveti Rok in Posedarje, na številnih cestah ob hrvaški obali veter ovira promet, je sporočil hrvaški avtoklub (Hak).

Zaradi močnega vetra je zaprt tudi most na otok Pag, pa tudi državna cesta Maslenica‒Zaton Obrovački v zaledju Zadra. Omejitve za določene skupine vozil so tudi na jadranski magistrali pri Karlobagu. Veter občasno upočasnjuje promet tudi na avtocesti Reka‒Zagreb med odcepom Kikovica in predorom Tuhobić.

V Liki občasno še sneži. Tam je sneg tudi na nekaterih odsekih avtoceste Zagreb‒Split.

Največ težav zaradi vetra v Splitu

Veter je največ težav povzročal prebivalcem na območju Splita, kjer so imeli gasilci več deset posredovanj zaradi vej, ki so padle na cesto, in poškodovanih semaforjev. Škoda je tudi na stanovanjskih poslopjih, s katerih je močan veter trgal rolete, senčnike in oglaševalske table. Veter je obračal smetnjake in parkirane motocikle, je poročal lokalni novičarski portal dalmacijadanas.hr.

Na splitskem mestnem smetišču je izbruhnil požar, ki ga je gasilcem uspelo spraviti pod nadzor, so še poročali. Kot so dodali, so sunki vetra na splitskem območju dosegli skoraj 150 kilometrov na uro, na mostu čez reko Krko pri Šibeniku pa tudi 170 kilometrov na uro.
Zaradi močnega vetra, ki piha od srede zvečer, so na širšem območju Splita prekinjene ladijske povezave z dalmatinskimi otoki, je potrdil hrvaški ladijski prevoznik Jadrolinija.

Sneg ovira promet v Sarajevu

Ponoči je začelo snežiti v Bosni in Hercegovini, zaradi česar je promet posebej močno oviran na območju Sarajeva. Do pet centimetrov snega je tudi na nekaterih drugih cestah v notranjosti države, je poročal novičarski portal klix.ba. Dodatne težave voznikom ponekod predstavlja megla, v Hercegovini pa tudi močan veter.

Z velikimi težavami se spopada tudi Beograd, kjer je več avtobusnih linij nehalo obratovati zaradi snega. Potniki so morali svojo pot nadaljevati peš.