Protestniki v Beogradu. Foto: Reuters
Protestniki v Beogradu. Foto: Reuters

Po poročanju portala nova.rs so organizatorji iz vrst opozicije pozvali ljudi, naj na shod pridejo z rožo kot simbol proti nasilju in simbol žalosti.

Sorodna novica "Če se zdaj ne bo nič spremenilo, bo smer, v katero bo šla srbska družba, zelo strašljiva"

Protestniki zahtevajo zamenjavo članov sveta Regulatornega organa za elektronske medije (REM), ki ga imajo za odgovornega za neukrepanje zoper pristranske medije in televizije, ki v svojih programih spodbujajo nasilje. Zahtevajo tudi odvzem nacionalne frekvence komercialnima televizijama Pink in Happy ter ukinitev medijev, ki spodbujajo nasilje.

Med zahtevami je tudi zahteva po odstopu ministra za notranje zadeve Bratislava Gašića in vodje varnostno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Tudi četrti shod je potekal v slabem vremenu, tako kot petkov, ki ga je organizirala vladajoča Srbska napredna stranka, na katerem so se zbrali privrženci predsednika Aleksandra Vučića.

V Srbiji se vrstijo protesti po dveh strelskih pohodih v začetku meseca, ki sta pretresla državo in regijo. 3. maja je 13-letni učenec na svoji osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu ubil devet učencev in varnostnika, dan pozneje pa je 21-letnik v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem ljudi, večinoma mladih.

Na shodih proti nasilju in Vučićevi vladavini se je vsakič zbralo več ljudi, prejšnji petek po nekaterih ocenah celo 200.000.

V Beogradu četrti shod proti nasilju