Bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne je še danes prepovedano. Foto: EPA
Bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne je še danes prepovedano. Foto: EPA

V soboto so imeli težave z gašenjem, saj je ponekod prišlo do zvišanja sevanja, vendar pristojne oblasti zagotavljajo, da ni nevarnosti za prebivalce sosednjih območij.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so na območje požara, ki je zajel več kot 20 hektarjev gozdnatega območja v bližini černobilske jedrske elektrarne, napotili dve letali in okoli 100 gasilcev.

Konec meseca bo minilo 34 let od dneva, ko se je v četrtem reaktorju černobilske jedrske elektrarne pripetila najhujša jedrska nesreča v zgodovini. Še danes je prepovedano bivanje na območju v 30-kilometrskem krogu okoli elektrarne.

26. aprila 1986 ob 1.23 zjutraj sta v Černobilu med varnostnim preizkusom odjeknili eksploziji in razdejali četrti reaktor elektrarne. Pri tem je v zraku nastal smrtonosen radioaktivni oblak, ki se je razširil nad vso Evropo. Poleg Ukrajine so radioaktivni delci močno prizadeli tudi Rusijo in Belorusijo.

Sovjetske oblasti so mednarodni javnosti nesrečo več dni prikrivale in ta je zanjo izvedela šele, ko so na Švedskem zaznali povečano radioaktivno sevanje.

Točno število žrtev ostaja neznanka. Ob sami eksploziji je umrlo 30 ljudi, tisoči pa nato zaradi posledic sevanja. Po nekaterih ocenah naj bi nesreča zahtevala do 100.000 življenj.