Mira Marković (1942–2019). Foto: EPA
Mira Marković (1942–2019). Foto: EPA

Po poročanju srbskega portala Kurir je imela v zadnjih letih več operacij. Že nekaj tednov je bila v bolnišnici, kjer so njeno zdravstveno stanje označili za težko, a ne kritično. Po poročanju srbskega portala Blic je umrla zaradi pljučnice.

Markovićeva se je v Rusijo zatekla po zrušenju Miloševića s položaja predsednika ZRJ-ja leta 2003.

Za njo so srbski pravosodni organi leta 2005 razpisali tiralico zaradi domnevnih zlorab pri dodeljevanju državnih stanovanj, leta 2010 pa je v Rusiji dobila politični azil, zato je kljub tiralici srbskega Interpola Moskva ni izročila Beogradu.

Prizivno sodišče v Beogradu je sicer pred kratkim preklicalo sodbo, po kateri je bila Markovićeva v zadevi zaradi domnevnih zlorab pri dodeljevanju državnih stanovanj obsojena na enoletno zaporno kazen, in zahtevalo ponovitev sojenja.

Ko je bila Markovićeva gimnazijka, je ustanovila stranko Jugoslovanska levica. Ta stranka je bila nato šest let, do oktobra leta 2000, glavna koalicijska partnerica Miloševićeve Socialistične stranke Srbije (SPS). Foto: EPA
Ko je bila Markovićeva gimnazijka, je ustanovila stranko Jugoslovanska levica. Ta stranka je bila nato šest let, do oktobra leta 2000, glavna koalicijska partnerica Miloševićeve Socialistične stranke Srbije (SPS). Foto: EPA

V javnosti se je pogosto omenjala kot naročnica umora beograjskega novinarja Slavka Ćuruvije leta 1999, njeno ime se je omenjalo tudi v povezavi z umorom nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića avgusta leta 2000.

"Žena ima velik vpliv na Miloševića"

Država je Miro Marković in njena otroka Marka in Marijo Milošević kot zakonite dediče Slobodana Miloševića leta 2008 tožila zaradi protipravne prisvojitve vile v beograjskem elitnem naselju Dedinje.

Milošević, ki so ga aretirali aprila leta 2001 in nato izročili haaškemu sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji, je umrl 11. marca leta 2006. Obtožen je bil vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem in na Kosovu ter za genocid v BiH-u, a še preden je dočakal sodbo, je bil v celici zapora v Scheveningenu zanj usoden infarkt.

Ameriška diplomatska depeša, ki jo je pred leti objavil WikiLeaks, je razkrila, da naj bi bil Milošević pod močnim vplivom žene. Še iz zapora jo je vsako jutro poklical. "Milošević lahko manipulira z narodom, vendar pa težko ravna z ženo, ki ima, kot kaže, veliko moč nad njim," je med drugim pisalo v depeši.

Doktorica sociologije

Markovićeva se je rodila v Požarevcu in doktorirala iz sociologije na univerzi v Beogradu, kjer je bila nato na naravoslovno-matematični fakulteti tudi profesorica sociologije. Kot gostujoča predavateljica je potovala po svetu. Objavila je okoli sto strokovnih člankov in dva učbenika, ki sta prevedena v več jezikov. Izdala je tudi knjigo spominov Bilo je to ovako, v kateri je opisala svoje življenje od rojstva do izročitve Miloševića haaškemu sodišču.

V Rusiji je umrla Mirjana Marković