V bundestagu se bo po volitvah leta 2025 število poslancev zmanjšalo. Foto: EPA
V bundestagu se bo po volitvah leta 2025 število poslancev zmanjšalo. Foto: EPA

Vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SPD), Zeleni in liberalci (FDP), je osnutek reforme bundestaga predstavila konec januarja. Ta je sprva predvideval 598 poslancev, vendar so to število pozneje povečali na 630.

Osnutek predloga reforme je danes v Berlinu prejel potrebno navadno večino glasov, podprlo ga je 400 poslancev. Proti predlogu je glasovalo 261 poslancev, 23 se jih je vzdržalo, je sporočila namestnica predsednice bundestaga Aydan Özoguz.

Opozicijska konservativna unija krščanskih demokratov in socialistov (CDU/CSU) ter Levica se zaradi reforme vidijo prikrajšani in so vsak zase napovedali, da bodo predlagano reformo izpodbijali na ustavnem sodišču. Vladi kanclerja Olafa Scholza so v razpravi očitali, da želi utrditi položaj na oblasti.

Markus Söder, vodja CSU-ja, ki je prevladujoča sila na Bavarskem, je reformo označil za "ogromno manipulacijo", ki je po njegovem prepričanju popolnoma neustavna. Meni, da ne gre le za napad na demokracijo, ampak tudi za "trd napad" na CSU in za poskus Berlina, da "utiša jug (Bavarsko)".

Medtem pa je poslanec socialdemokratov Sebastian Hartmann zatrdil, da je cilj reforme "preprosta, razumljiva volilna pravica".

Število poslancev je v zadnjih letih naraščalo

O zmanjšanju števila sedežev v bundestagu so v Nemčiji razpravljali že vrsto let, število poslancev pa se je v zadnjih letih nenehno povečevalo. Razlog za stalno povečevanje tiči v nemškem volilnem sistemu, v skladu s katerim volivci neposredno volijo poslanca v svoji volilni enoti, obenem pa volijo tudi strankarske liste v deželi prebivanja.

Na podlagi izidov volitev strankarskih list se nato izračuna delež sedežev, ki posamezni stranki pripada v bundestagu. Končna sestava bundestaga je tako mešanica neposrednih mandatov in sedežev, dodeljenih posameznim strankam glede na delež glasov, ki jih prejmejo na nacionalni ravni.

Z reformo naj bi bundestag, ki zdaj šteje 736 poslancev, od naslednjih volitev leta 2025 trajno zmanjšali na 630 sedežev.

O osnutku zakona bo razpravljal še zgornji dom bundesrat, vendar ga ne more blokirati.