Agencija v poročilu navaja, da je bilo v obdobjih zaprtja javnega življenja v državah v prvem valu pandemije manj zanimanja za mamila, ki so običajno povezana z organiziranimi dogodki (npr. MDMA), saj so ljudje ostali doma. Toda kot je pokazala analiza vzorcev odpadnih voda iz nekaterih evropskih mest, kaže, da je lani poleti, ko so se sprostile omejitve gibanja, potovanj in srečanj, raven uporabe večine mamil znova poskočila.

Preprodajalci mamil so se v pandemiji prilagodili omejitvam potovanja in prehajanja meja ter spremenili poti preprodaje in dobave mamil. Leta 2019 je bilo uničenih skupno 370 nezakonitih laboratorijev. Povečuje se število kršitev zakonodaje s področja mamil, pri čemer prevladujeta posedovanje in dobava konoplje. Leta 2019 je bilo tako v EU-ju prijavljenih približno 1,5 milijona kršitev zakonodaje s področja mamil, 82 odstotkov pa jih je bilo povezanih z uporabo ali posedovanjem za osebno uporabo.

Foto: EPA
Foto: EPA

Čeprav se uporaba mamil z vbrizgavanjem v Evropi v zadnjem desetletju zmanjšuje, pa ostaja glavni vzrok težav, povezanih z mamili. Poročilo poudarja pomen okrepitve zdravljenja in preventive na področju mamil.

Raziskovalce skrbijo znaki mogočega povečanja razpoložljivosti in uporabe cracka v nekaterih državah, obenem so zaznali tudi porast zlorabe benzodiazepinov, ki so bodisi predpisani na recept bodisi nimajo dovoljenja za medicinsko uporabo v Evropi. Uporaba konoplje ostaja visoka, vendar raziskovalcem skrb vzbuja povečana vsebnost THC-ja v njej.

Sorodna novica Na Malti zasegli 740 kilogramov kokaina, ki je bil s pošiljko banan na poti v Slovenijo

Leta 2019 je bilo zaseženega rekordno veliko kokaina, 213 ton kokaina (177 ton leta 2018). Povečala se je njegova čistost, medtem ko se razpoložljivost po prehodnih podatkih med pandemijo ni zmanjšala, navaja poročilo. Stabilno je tudi povpraševanje po amfetaminu, ki je povečalo dobičkonosnost proizvodnje v bližini potrošnikov. Poleg uničenja proizvodnih obratov leta 2019 je bilo v EU-ju leta 2019 zaseženih tudi precej več kemikalij za proizvodnjo amfetamina kot leto prej.

Raziskovalci so opozorili tudi na nevarnosti za zdravje zaradi izdelkov z zelo visoko vsebnostjo MDMA-ja. Predhodni podatki iz leta 2020 sicer kažejo, da je bilo zanimanje za to mamilo v obdobjih ukrepov manjše.

Predlani so zasegli rekordnih 213 ton kokaina. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Predlani so zasegli rekordnih 213 ton kokaina. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Center spremlja 830 snovi

Še naprej pa se na evropskem trgu pojavljajo nove škodljive psihoaktivne snovi z močnim učinkom. Med njimi so novi sintetični kanabinoidi in novi sintetični opioidi. Leta 2020 je bilo v Evropi prvič prijavljenih 46 novih psihoaktivnih snovi, s čimer se je skupno število snovi, ki jih spremlja center EMCDDA, povečalo na 830.

Predsednica upravnega odbora centra EMCDDA Laura d'Arrigo je ob današnjem izidu poročila poudarila pomen odziva na problematiko mamil v Evropi. "Poročilo vsebuje pravočasno analizo, ki odločevalcem pomaga, da sledijo novim trendom in razvoju ter opredelijo področja, na katerih je potrebno hitro ukrepanje," so njeno izjavo povzeli na spletni strani EMCDDA-ja.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je ob izidu poročila dejala, da so mamila stalna in aktualna grožnja, ki vpliva na življenja milijonov ljudi. Še posebej jo skrbi čistost in moč mamil ter 46 novih mamil, odkritih v EU-ju lani. Po besedah direktorja centra Alexisa Goosdeela je ključno, da se "na področjih socialne, zdravstvene in varnostne politike razvijejo z dokazi podprti in celostni odzivi, predvideni v novi strategiji EU-ja na področju mamil".