Separatistična pokrajina Pridnestrje je neodvisnost razglasila leta 1990, čemur je sledila skoraj dve leti trajajoča vojna z moldavskimi silami. V tej vojni so separatisti s pomočjo Rusije zmagali. Foto: Reuters
Separatistična pokrajina Pridnestrje je neodvisnost razglasila leta 1990, čemur je sledila skoraj dve leti trajajoča vojna z moldavskimi silami. V tej vojni so separatisti s pomočjo Rusije zmagali. Foto: Reuters

Oblasti v samooklicani proruski Pridnestrski republiki na vzhodu Moldavije so v sredo Moskvo zaprosile za zaščito pred vse večjim pritiskom Moldavije in opozorile, da je Kišinjev sprožil gospodarsko vojno proti Pridnestrju. Rusija je v odzivu poudarila, da je zaščita prebivalcev Pridnestrja njena prednostna naloga.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock vidi vzporednice med dogajanjem v Moldaviji in začetki konflikta v Ukrajini. "Pred leti smo videli, kako je ruski predsednik Vladimir Putin izkoriščal manjšine v vzhodni Ukrajini, da bi jih pripravil na poznejšo agresijo," je dejala Baerbock med današnjim obiskom spominskega obeležja v nekdanjem koncentracijskem taborišču v Ravensbrücku.

"Lažni referendumi, lažni postopki za destabilizacijo druge države so kršitev mednarodnega prava," je opozorila in dodala, da že nekaj časa opažajo, da se v Moldaviji dogaja destabilizacija od zunaj.

Tudi v Parizu menijo, da za poskusi destabilizacije v Moldaviji "zelo verjetno" stoji Rusija. "Moldavija se spopada z vse agresivnejšimi poskusi destabilizacije, ki jih najverjetneje vodi Rusija," je danes dejal tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva in dodal, da je "poziv k tako imenovani zaščiti Moskve znan scenarij".

V Bruslju so sporočili, da spremljajo razmere v Pridnestrju, pri tem pa izrazili prepričanje, da je stabilnost v tej regiji v interesu vseh strani. Kot je povedal zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano, so v stalnem in tesnem stiku z moldavskimi oblastmi in verjamejo, da bodo te storile vse, kar je v njihovi moči, da obvladajo razmere.

Ameriško zunanje ministrstvo je že v sredo poudarilo, da ZDA odločno podpirajo suverenost in ozemeljsko celovitost Moldavije znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Tiskovni predstavnik Matthew Miller je dejal še, da zaradi vse agresivnejše in destabilizirajoče vloge Rusije v Evropi pozorno spremljajo dejanja Rusije v Pridnjestrju in razmere v pokrajini.

Sorodna novica Pridnestrje zaprosilo Moskvo za zaščito pred gospodarskim pritiskom Moldavije

Separatistična moldavska pokrajina Pridnestrje, ki meji na Ukrajino in kjer živi veliko Rusov, je neodvisnost razglasila leta 1990, čemur je sledila skoraj dve leti trajajoča vojna z moldavskimi silami. V tej vojni so separatisti s pomočjo Rusije zmagali in razglasili samoupravo. Pridnestrska republika sicer mednarodno ni priznana.

V času vojne v sosednji Ukrajini so odnosi med Rusijo in Moldavijo, ki ima od junija 2022 status kandidatke za članstvo v EU-ju, zelo napeti. Obstajajo tudi bojazni, da bi bila lahko država po Ukrajini druga tarča ruskega napada.