Ulice francoskih mest so bile v zadnjih dveh mesecih pogosto tudi prizorišče izgredov. Foto: Reuters
Ulice francoskih mest so bile v zadnjih dveh mesecih pogosto tudi prizorišče izgredov. Foto: Reuters

Protestniki se množično zbirajo na ulicah francoskih mest od sredine novembra. Nazadnje se jih je v soboto zbralo okoli 84.000, nasprotujejo pa fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po njihovem prepričanju nepravična, in zahtevajo večjo kupno moč prebivalcev.

"Velika nacionalna razprava" bo potekala do 15. marca, nato naj bi analizirali rezultate, odločitve pa naj bi francoska vlada sprejela do konca aprila. Francoski predsednik Emmanuel Macron je državljane in državljanke pred tem pozval, naj se razprave udeležijo v čim večjem številu.

V okviru razprave bo Macron začel tudi turnejo po državi. Danes bo tako obiskal mesto Grand Bourgtheroulde na zahodu Francije, kjer se bo sešel s približno 600 župani in predstavniki Normandije. V naslednjih dveh mesecih pa bo z obiskom številnih drugih mest po državi skušal ljudi spodbuditi k sodelovanju.

Javna razprava niso "niti volitve niti referendum", je Macron zapisal v obširnem pismu francoskim državljanom, ki so ga v nedeljo objavili francoski mediji, ter s tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jasno sporočil, da ne namerava odstopiti. K temu ga namreč pozivajo številni protestniki.

Predsednik Macron napoveduje, da bo jezo protestnikov, ki zahtevajo njegov odstop, spremenil v rešitve. Foto: Reuters
Predsednik Macron napoveduje, da bo jezo protestnikov, ki zahtevajo njegov odstop, spremenil v rešitve. Foto: Reuters

Macron predlaga razpravo o 35 vprašanjih

Predlagal je, da se "velika nacionalna razprava" osredotoči na 35 vprašanj. Med njimi izstopajo štiri glavne teme: kupna moč prebivalstva, davčna politika, demokracija in v tem okviru migracije ter okolje. Del javne razprave pa ne bodo vprašanja, kot so pravica do splava, smrtna kazen, istospolne poroke ali pravica do azila.

Macron je Francoze pozval, naj vladi posredujejo kritike in predloge. "Vaši predlogi bodo omogočili oblikovanje družbene pogodbe, strukturiranje delovanja vlade in parlamenta ter oblikovanje stališč Francije na evropski in mednarodni ravni," je napovedal.

"Jezo nameravam spremeniti v rešitve," poudarja francoski predsednik: "O vsem se ne bomo strinjali, to je normalno, to je demokracija. Vendar pa bomo vsaj pokazali, da smo ljudje, ki se ne bojijo govoriti, izmenjati mnenja, razpravljati. In morda bomo odkrili, da lahko najdemo dogovor."

Napovedan 10 milijard evrov vreden sveženj

Francoska vlada je do zdaj sprejela več ukrepov, da bi pomirila protestnike. Macron je med drugim napovedal tudi 10 milijard evrov vreden sveženj ukrepov, namenjenih olajšanju življenja upokojencev in slabo plačanih delavcev. To je število udeležencev demonstracij najprej sicer zmanjšalo, a se je njihovo število po novoletnih praznikih znova nekoliko povišalo.

Sodeč po javnomnenjskih raziskavah, ki so jih v zadnjih dneh objavili v Franciji, namerava "na tak ali drugačen način" v razpravi sodelovati od 32 do 41 odstotkov vprašanih prebivalcev Francije.

Tik pred začetkom odstopila voditeljica javne debate

Le nekaj dni pred začetkom debate je zaradi pritiskov odstopila nekdanja ministrica Chantal Jouanno, ki naj bi vodila javno razpravo. Javnost je bila ogorčena, da je bil za takšno vlogo izbran človek, ki na mesec zasluži 14.666 evrov.

Nekdanja ministrica za šport bo sicer še naprej vodila komisijo za državno javno razpravo, vendar se ne bo vpletala v samo razpravo, poroča BBC.

V Franciji se začenja dvomesečna razprava