Na delu je več ekip reševalcev. Foto: EPA
Na delu je več ekip reševalcev. Foto: EPA

Kita so v Seni prvič opazili v torek okoli 70 kilometrov severno od Pariza.

Veterinarji ne vedo, ali štirimetrski kit, ki običajno živi v arktičnih vodah, zavrača hranjenje zaradi pomanjkanja energije ali morebitne bolezni. Ko so mu ponudili zmrznjene slanike in žive postrvi, se ni zmenil zanje.

Zdaj mu bodo poskušali z vitaminsko mešanico povrniti tek in energijo, da bi lahko odplaval 160 kilometrov nazaj po reki do Rokavskega preliva in od tam naprej v Severno morje.

Ena od možnosti je tudi, da bi kita potegnili iz vode in ga prepeljali do morja, a bi moral zato imeti dovolj moči, da bi preživel tvegano pot.

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo z Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Sicer posamezne beluge včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi, a se to dogaja zelo redko.

Konec maja pa so v Seni med mestoma Le Havre in Rouen našli mrtvega kita ubijalca, bolj znanega kot orko, ki strokovno sicer spada v družino delfinov. Žival je obtičala v reki in se kljub poskusom pristojnih organov, da bi jo usmerili proti oceanu, tja ni zmogla vrniti.