Foto: Reuters
Foto: Reuters

V četrtek so ponekod po Franciji izmerili 40 stopinj in več, kar je precej prej kot običajno, temperature pa naj bi v soboto dosegle vrhunec. V primežu vročinskega vala so tudi Španija, Italija in Velika Britanija. Znanstveniki pravijo, da zaradi globalnega segrevanja postajajo obdobja intenzivne vročine vse pogostejša in daljša.

Oblasti v departmaju Gironde so odločile, da bodo javne prireditve, vključno s tistimi na dan odpora 18. junija, prepovedane od petka "do konca vročinskega vala". Prepovedani so tudi dogodki v notranjih prostorih, kjer ni klimatskega hlajenja. Bodo pa še vedno dovoljena zasebna praznovanja, kot so poroke, poroča BBC.

"Zdravje vseh je trenutno ogroženo," je povedala predstavnica lokalnih oblasti Fabienne Buccio. Francosko notranje ministrstvo je ljudi opozorilo, naj bodo nadvse previdni in se ne izpostavljajo soncu in vročini. Iz francoskega hidrometeorološkega zavoda pa so sporočili, da tako zgodaj v letu še nikdar niso izmerili tako visokih temperatur, ki jih sicer povzročajo zračne mase s severa Afrike.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Parizu bi se živo srebro lahko povzpelo na 39 stopinj, zaradi suše opozarjajo na nevarnost gozdnih požarov. "Stara sem 86 let, rojena sem bila tu, ampak mislim, da je to najhujši vročinski val, kar sem jih kdaj doživela," je za AFP povedala Jacqueline Bonnaud iz Toulousa na jugu Francije. Zaradi povečane uporabe klimatskih naprav in ventilatorjev mora Francija zdaj uvažati elektriko iz sosednjih držav.

Rekordi v Španiji, Italiji, Angliji ...

V Španiji, kjer so imeli najbolj vroč maj od začetka stoletja, naj bi se temperature ta konec tedna povzpele na 43 stopinj. Iz Katalonije poročajo o gozdnih požarih, v Italiji pa je vodostaj v največji reki Pad ponekod tako nizek, da lahko domačini hodijo po sredi struge, iz nje pa vznikajo ladijske razbitine iz druge svetovne vojne.

Na jugu Anglije naj bi se živo srebro povzpelo na 33 stopinj, za London so zaradi vročine zdravstvene oblasti izdale opozorilo.

Ekstremna vročina sicer v teh dneh ni omejena samo na Evropo – v sredo so tretjini prebivalstva ZDA svetovali, naj se zaradi rekordnih temperatur ne zadržuje na prostem. V Indiji so v Delhiju že 25 dni izmerili najmanj 42 stopinj Celzija.