Pomoč grškim gasilcem je poslal tudi EU. Foto: Reuters
Pomoč grškim gasilcem je poslal tudi EU. Foto: Reuters

Najhujši požar še vedno divja v gozdovih pokrajine Dervenohorija, približno 50 kilometrov severno od Aten, kjer ogenj ob podpori gasilcev gasi šest letal in osem helikopterjev.

Gasilcem prav tako še ni uspelo omejiti požara v Kuvarasu in pri obmorskem letovišču Lutraki. Iz njega so zaradi ognja v ponedeljek evakuirali 1200 otrok iz počitniških kolonij. Požar več dni divja tudi na priljubljenem turističnem otoku Rodos. Po podatkih naj bi obsegal kar 30 hektarjev gozdne površine.

V Grčiji pričakujejo, da se bodo čez dan okrepili severovzhodni vetrovi, kar bo še dodatno otežilo gašenje požarov, lahko pa bi tudi zanetilo nove.

Grčija se – tako kot večji del Sredozemlja – trenutno spoprijema s hudim vročinskim valom in temperaturo, ki dosega in ponekod tudi presega 40 stopinj Celzija.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je v torek sporočil, da bo EU v okviru mehanizma za civilno zaščito na prošnjo Grčije na območje poslal dva kanaderja iz Italije.

Iz Bruslja so danes potrdili, da se v Grčijo podajata še dva kanaderja iz Francije ter tri gasilske ekipe iz Poljske, Romunije in Slovaške s skupno 220 gasilci in 65 vozili. V Grčiji že delujejo tri vnaprej razporejene ekipe za gašenje požarov iz Romunije, Bolgarije in Malte.

Veleposlaništvo Slovenije v Atenah je medtem na Twitterju pozvalo slovenske državljane, ki so na območju požarov, naj upoštevajo navodila krajevnih oblasti in pozorno spremljajo krajevne medije.

Evropa v primežu vročine in neurij