Aretiranega Sakašvilija so premestili v zapor v kraju Rustavi. Foto: Reuters
Aretiranega Sakašvilija so premestili v zapor v kraju Rustavi. Foto: Reuters

Gruzijski premier Irakli Garibašvili je na novinarski konferenci potrdil aretacijo Sakašvilija. "Tretji predsednik Gruzije je aretiran. Premeščen je bil v zapor. Naši organi pregona so izvedli aretacijo na najvišji možni ravni," je Garibašvili oznanil na novinarski konferenci.

Premier je še povedal, da so spremljali gibanje Sakašvilija in čakali na pravi trenutek za aretacijo.

Nekdanji predsednik, ki je zbežal iz države po koncu svojega drugega mandata leta 2013, je le 18 ur pred aretacijo v videoposnetku sporočil, da je v zahodnem gruzijskem mestu Batumi. "Tvegal sem svoje življenje in svobodo, da sem nazaj," je dodal po vrnitvi iz Ukrajine.

Oblasti so sprva zanikale avtentičnost njegovega videoposnetka in njegovo prisotnost v Gruziji, nato pa dejale, da je bilo to nujno za aretacijo, poroča Al Džazira.

Sakašvili je bil leta 2018 zaradi zlorabe uradnih pooblastil v odsotnosti obsojen na šest let zapora. Krivdo zanika in trdi, da je primer politično motiviran.

Nekdanji predsednik se je pred občinskimi volitvami, ki bi lahko premešale politično krajino, vrnilo v Gruzijo. Foto: Reuters
Nekdanji predsednik se je pred občinskimi volitvami, ki bi lahko premešale politično krajino, vrnilo v Gruzijo. Foto: Reuters

V nedavnem posnetku je ljudstvo še pozval, naj odidejo na lokalne volitve in volijo za glavno opozicijsko stranko Združeno narodno gibanje, ki jo je ustanovil. Podpornike je povabil tudi na shod v središču Tbilisija v nedeljo.

Aretacija bi lahko razjezila podpornike

Aretacija 53-letnika bo po pričakovanjih povzročila razburjenje v Gruziji pred sobotnimi občinskimi volitvami. Nekdanji predsednik, ki se je na oblast povzpel po miroljubnih protestih leta 2004, ima v državi še vedno precej močno bazo zvestih podpornikov.

Razvoj dogodkov bi lahko sprožil tudi diplomatski spor med Ukrajino in Gruzijo, saj je Sakašvili leta 2015, preden je za kratek čas postal guverner Odese, dobil tudi ukrajinsko državljanstvo. Trenutno je samo ukrajinski državljan, saj mu je Gruzija zaradi nezakonitosti dvojnega državljanstva gruzijsko odvzela.