Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vladajoča stranka Gruzijske sanje je na začetku meseca na presenečenje mnogih naznanila, da je v parlamentarno proceduro znova vložila predlog zakona, katerega tarča bi po mnenju kritikov bile nevladne in medijske organizacije ter posamezni novinarji, ki prejemajo sredstva iz tujine.

Vlada je sicer predlog zakona o tujih agentih želela sprejeti že marca lani, a je od namere odstopila po množičnih protestih.

Glede na prvotno različico iz lanskega leta je besedilo spremenjeno le v navedku, da se bodo morale skupine registrirati kot "organizacije, ki sledijo interesom tuje sile" in ne kot "agenti tujega vpliva". Razen tega vsi drugi deli ostajajo nespremenjeni, vlada pa bi zakon rada sprejela že maja.

Zakon bo šel kljub protestom in kritikam v prvo branje danes.

Ko se je v parlamentu v Tbilisiju začela razprava o besedilu zakona, se je več poslancev sprlo sredi dvorane. Videoposnetek s seje parlamenta prikazuje poslanca opozicije, ki je s pestjo v glavo udaril poslanca vladajoče stranke, ki je sodeloval pri pripravi zakona, to pa je povzročilo prerivanje in naposled prekinitev prenosa v živo.

Fizični obračun v gruzijskem parlamentu. Foto: Reuters
Fizični obračun v gruzijskem parlamentu. Foto: Reuters

Pred parlamentom se je zbralo več kot 5.000 protestnikov, da bi izrazili svoje nasprotovanje zakonu, za katerega kritiki trdijo, da bi po zgledu podobnega ruskega zakona lahko služil za utišanje in ustrahovanje oporečnikov. Nasprotniki so tudi prepričani, da zakon spodkopava prizadevanja Gruzije za članstvo v EU-ju.

Protestniki so proti policijskemu kordonu, ki je varoval poslopje, vzklikali "Rusi! Rusi!" policija pa je proti njim uporabila vodne topove.

Po navedbah notranjega ministrstva je bilo zaradi kršitev zoper javni red pridržanih 14 protestnikov, en policist pa je bil ranjen.

Sorodna novica Na tisoče ljudi na ulicah Tbilisija protestiralo proti vladnemu zakonu o "tujih agentih"

"Upam, da nam uspe spraviti ta zakon iz parlamenta," je povedal za Reuters 24-letni aktivist. "Če pa tega ne storijo, mislim, da si moramo prizadevati, da se znebimo te vlade."

Protesti so napovedani tudi za danes.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gruzijska predsednica ostro nad zakon

Gruzijska predsednica Salome Zourabichvili, ki redno kritizira vladajočo stranko Gruzijske sanje, je na omrežju X izrekla podporo protestnikom in zapisala, da se "Gruzija ne bo predala ponovni sovjetizaciji". Vloga predsednika je sicer v Gruziji bolj ali manj protokolarna.

Prejšnji teden je v Tbilisiju proti zakonu protestiralo kakih 8000 ljudi.

Načrtovani zakon je skrhal odnose Gruzije tako z evropskimi državami kot ZDA, ki zakonu nasprotujejo. Evropska unija, ki je decembra Gruziji podelila status kandidatke, je dejala, da vsebina zakona ni skladna z vrednotami Unije.

Gruzijske sanje kljub poglabljanjem vezi z Rusijo in očitkom avtoritarnosti trdijo, da si želijo pridružitve države EU-ju in Natu. Po navedbah stranke je zakon potreben za boj proti "psevdoliberalnim vrednotam", ki jim jih vsiljuje tujina, in za večjo transparentnost.