Bo afera vplivala na mnenje ljudi, ki bodo septembra na ustavnem referendumu odločali o tretjinskem skrčenju obsega parlamenta? Foto: Reuters
Bo afera vplivala na mnenje ljudi, ki bodo septembra na ustavnem referendumu odločali o tretjinskem skrčenju obsega parlamenta? Foto: Reuters

Pet parlamentarcev je zaprosilo za mesečno podporo v vrednosti sprva 600 evrov in nato 1000 evrov, pomoč pa so tudi dobili.

Po poročanju dnevnika Repubblica naj bi šlo za tri poslance Lige Mattea Salvinija, enega iz Žive Italije Mattea Renzija in enega iz Gibanja petih zvezd. Vodilni politiki vseh barv od koristoljubnežev zahtevajo odstop.

Črpanje izredne podpore za samozaposlene je bilo sicer razmeroma preprosto. Prošnjo je bilo treba izpolniti marca, aprila pa je prišla na račun kar samodejno. Šele maja je vlada zahtevala dokaz o padcu dohodka med karanteno. Italija je zato marca in aprila za te podpore porabila po tri milijarde evrov, maja pa samo še 934 milijonov.

Afera s petimi poslanci bi lahko vplivala tudi na mnenje volilnega telesa, ki bo 20. septembra na ustavnem referendumu odločalo o tretjinskem skrčenju obsega parlamenta.

Razčiščevanje glede Bergama

Medtem se v Italiji nadaljuje razčiščevanje o domnevni krivdi za širitev epidemije v najbolj prizadeti pokrajini okoli Bergama.

3. marca je strokovni komite vladi priporočil zaprtje dveh občin v bližini Bergama. Toda vlada je ukrepala šele v noči na 8. marec, ko je omejila gibanje po vsej Lombardiji in okolici, dva dni pozneje pa še po preostanku države.

Jabolko spora so vmesni dnevi. Premier Giuseppe Conte odgovarja, da je 5. marca zahteval podrobno mnenje o zapori dveh občin, dan pozneje pa še simulacijo zapore cele Lombardije, kar je poldrugi dan pozneje tudi uveljavil. Vlada ne skriva ničesar, zagotavlja premier.