Italija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa na svetu. Samo v ZDA je covid-19 zahteval več življenj, le v ZDA in Španiji pa so potrdili več okužb. Foto: Reuters
Italija je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa na svetu. Samo v ZDA je covid-19 zahteval več življenj, le v ZDA in Španiji pa so potrdili več okužb. Foto: Reuters

Zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo še 382 bolnikov, skupno pa je novi koronavirus terjal 27.359 žrtev. Bolj opogumljajoči pa so podatki o še vedno okuženih in bolnikih na intenzivni negi, saj je njihovo število upadlo. Okuženih je še vedno skupno 105.205 ljudi, 608 manj kot v ponedeljek, na intenzivnih oddelkih pa je še vedno 1863 bolnikov, 93 manj kot v ponedeljek.

Ker se širjenje virusa od konca marca zmanjšuje, je vlada s 4. majem napovedala začetek postopnega rahljanja ukrepov. Premier Giuseppe Conte je med obiskom v pokrajini Lodi, kjer je bilo eno od prvih žarišč epidemije v državi, dejal, da so sprejeli nekaj majhnih korakov, ki nekaterim ne zadoščajo, da pa več v tem trenutku ne morejo narediti. Povedal je, da je vlada sprejela "preračunano tveganje" in bo v ponedeljek dovolila vrnitev na delo okoli 4,5 milijona ljudem, da pa si ne morejo privoščiti drznejših ukrepov, kot je odpiranje šol.

V okviru rahljanja ukrepov bodo 4. maja znova začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele, obiskali bodo lahko svojce in prijatelje, se več rekreirali na prostem. Z 18. majem bodo znova odprli trgovine na drobno, muzeje in knjižnice, 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in kozmetični saloni.

V Trst bo v prihodnjih dneh priplula bolniška ladja, na katero bodo vkrcali oskrbovance domov za starejše občane, pri katerih so ugotovili okužbo z novim koronavirusom. Nanjo naj bi za začetek sprejeli 50 starejših. Odločitev o prihodu ladje je v ponedeljek sprejel pokrajinski odbor za izredne razmere, ki se je sestal na zahtevo deželne uprave Furlanije - Julijske krajine, kjer se je do zdaj okužilo 2977 ljudi, 271 jih je umrlo.

Francoski premier Edouard Philippe je napovedal, da bodo začeli 11. maja izvajati po 700.000 seroloških testov na teden, da bi ugotavili razširjenost novega koronavirusa. Pozitivnim bodo priporočili domačo samoizolacijo. Foto: Reuters
Francoski premier Edouard Philippe je napovedal, da bodo začeli 11. maja izvajati po 700.000 seroloških testov na teden, da bi ugotavili razširjenost novega koronavirusa. Pozitivnim bodo priporočili domačo samoizolacijo. Foto: Reuters

Francoski premier: Z ukrepi smo v enem mesecu rešili 62.000 življenj

Francoski premier Edouard Philippe je v parlamentu predstavil načrt sproščanja ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Vlada bi začela postopno rahljati omejitve 11. maja. Philippe je v govoru dejal, da so s sprejetimi ukrepi v enem mesecu rešili 62.000 življenj. Do ponedeljka je v Franciji za posledicami bolezni covid-19 umrlo 23.293 ljudi, potrdili pa so 165.842 okužb.

Oblasti bodo departmaje glede na razmere, povezane s koronavirusom, razdelile na "zelene" in "rdeče". V zelenih bodo 11. maja ukrepe večinoma opustili, v rdečih pa jih bodo še zaostrili, je pojasnil premier. Dodal je, da bodo departmaje razvrstili glede na tri merila, ki jih bodo preučili 7. maja. Ugotavljali bodo, kje kroženje virusa ostaja aktivno, kje so bolnišnice in oddelki za intenzivno nego še naprej zasedeni in kje sistem za testiranje in sledenje stikom okuženega še ni dovolj pripravljen.

Sorodna novica Avstrija na dobri poti: S 1. majem konec omejitev gibanja

Glede na vladni načrt, o katerem bo glasoval parlament, se bodo z 11. majem odprli vrtci in osnovne šole. Srednje šole se bodo odprle teden pozneje, odločitev o odprtju licejev pa bodo sprejeli konec maja. Odprle se bodo trgovine in tržnice, še vedno pa bodo zaprta trgovska središča, večja od 40.000 kvadratnih metrov.

Vlada bo konec maja odločala, ali se bodo lahko bari in restavracije odprli 2. junija. Zbiranje na javnih krajih bo od 11. maja omejeno na deset ljudi. Dogodki z več kot 5000 udeleženci ne bodo dovoljeni do septembra. Uporaba zaščitnih mask bo obvezna v javnem prevozu in v šolah. Premier je dodal, da ukrepov ne bodo sprostili, če se do 11. maja število novih okužb na dan ne bo zmanjšalo na 3000, poroča BBC.

Francija bo stroge ukrepe začela opuščati 11. maja

Francozi bodo lahko v okviru sproščanja ukrepov začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma. Za poti, daljše od tega, pa bodo še naprej potrebovali izjavo, v kateri bodo morali navesti razlog za pot. Na daljšo pot bodo lahko šli samo zaradi nujnih, družinskih ali službenih obveznosti.

Evropske države še naprej rahljajo ukepe

Francoske javne bolnišnice so medtem pozvale oblasti, naj jim pomagajo pri kritju več sto milijonov stroškov, ki so povezani z izbruhom epidemije. Združenje francoskih bolnišnic FHF je ocenilo strošek zdravljenja bolnikov zaradi koronavirusne bolezni 19 na med 600 in 900 milijoni evrov. Bolnišnice sicer niso bile enako obremenjene povsod po državi. V bolnišnicah je še več kot 28.000 ljudi, medtem pa se kopičijo stroški za zaščitno opremo, zdravljenje ter plače številnih preobremenjenih zdravstvenih delavcev. Dodatno skrb bolnišnicam povzročajo tudi bolniki z drugimi obolenji, ki so jih zdaj postavili na stranski tir.

Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden sporočilo, da bodo v prvem sklopu nujne pomoči sprostili 377 milijonov evrov. Iz ministrstva za gospodarstvo pa so sporočili, da bodo dali na voljo 40 milijonov evrov pomoči za domačo proizvodnjo zaščitnih pralnih mask višje kakovosti.

Združeno kraljestvo: Več smrti v domovih za starejše

V Združenem kraljestvu so se z minuto molka poklonili vsem, ki so umrli zaradi covida-19, medtem ko so se v prvih vrstah borili proti novemu koronavirusu. Zaradi covida-19 je do zdaj umrlo več kot sto delavcev britanskega zdravstvenega sistema NHS in negovalcev, umrlo je tudi več delavcev v prometu, poroča BBC.

Med tistimi, ki so se jim poklonili, so bili tudi številni zdravstveni delavci, pa tudi člani vlade, med njimi britanski premier Boris Johnson, ki se je po okrevanju po okužbi z novim koronavirusom v ponedeljek vrnil na Downing Street. Foto: Reuters
Med tistimi, ki so se jim poklonili, so bili tudi številni zdravstveni delavci, pa tudi člani vlade, med njimi britanski premier Boris Johnson, ki se je po okrevanju po okužbi z novim koronavirusom v ponedeljek vrnil na Downing Street. Foto: Reuters

Sin zdravnika, ki je nedavno umrl za posledicami novega koronavirusa, je ob tem vlado pozval k javnemu opravičilu zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce v bolnišnicah. 18-letni Intisar Chowdhury je za BBC dejal, da želi, da ministri sprejmejo svoje napake in stvari izboljšajo, ne da napake ignorirajo. Po zadnjih podatkih je v zadnjem dnevu v bolnišnicah zaradi covida-19 v državi umrlo 586 bolnikov, skupno 21.678. Število potrjenih okužb se je v zadnjem dnevu povečalo za 3996 na 161.145.

Britanski statistični urad je sporočil, da je v državi v tednu po veliki noči umrlo rekordnih 24.686 ljudi, kar je dvakrat več, kot je običajno. Upoštevane so sicer vse smrti, ne samo zaradi covida-19. Porast je deloma posledica povečanega števila smrti v domovih za starejše, kjer je umrla tretjina vseh umrlih v tistem tednu. Podatki kažejo nadaljnje naraščanje smrti v domovih, medtem ko se v bolnišnicah število znižuje, dodaja BBC.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je medtem izrazil zaskrbljenost zaradi pojava s koronavirusom povezanih simptomov pri otrocih. Pri tem je poudaril, da so to zelo redki primeri in da izvajajo dodatne raziskave, poroča AFP. NHS je pretekli konec tedna opozoril na majhno število otrok, ki imajo nenavadne simptome, vključno z bolečinami v trebuhu in srčnim vnetjem. Zdravijo jih na intenzivni negi.

Minister je dejal, da je zelo zaskrbljen, ker v teh redkih primerih pri otrocih prihaja do avtoimunega odziva, ki povzroča hudo bolezen. Pojasnil je, da gre za novo bolezen, za katero mislijo, da bi jo lahko povzročil novi koronavirus. Izpostavil pa je, da pa vsi oboleli otroci niso bili pozitivni na novi koronavirus in da dodatne raziskave že potekajo. Hancock je za Radio BBC še dejal, da takih primerov zelo malo. Guardian je poročalo o 12 primerih.

Nemčija: Stopnja kužnosti se je povečala na 1

Nemška kanclerka Angela Merkel je večkrat poudarila, da je napredek v Nemčiji zelo krhek in da se trend lahko obrne. Državljane je pozvala, naj upoštevajo ukrepe socialnega oddaljevanja in varnostne razdalje do drugih. Foto: EPA
Nemška kanclerka Angela Merkel je večkrat poudarila, da je napredek v Nemčiji zelo krhek in da se trend lahko obrne. Državljane je pozvala, naj upoštevajo ukrepe socialnega oddaljevanja in varnostne razdalje do drugih. Foto: EPA

Iz Nemčije poročajo, da število potrjenih primerov novega koronavirusa v državi ne pada več. Inštitut Roberta Kocha (RKI) je v ponedeljek opozoril, da se je stopnja kužnosti z 0,9 povečala na okoli ena, kar pomeni, da deset okuženih okuži novih deset. Pretekli teden je bila stopnja kužnosti že 0,7.

V zadnjem dnevu so potrdili 1144 novih primerov, skupno so potrdili 156.337 okužb, covid-19 pa je zahteval 5913 življenj. V zadnjem tednu so v Nemčiji odprli številne manjše in srednje velike trgovine in poslovalnice, v večini zveznih držav pa se bodo lahko učenci počasi vrnili v šole. Nove številke predstavljajo udarec v boju za zajezitev novega koronavirusa.

Kot zadnja zvezna dežela je Berlin v torek kot ukrep za preprečevanje širjenja okužb sprejel obvezno uporabo zaščitnih mask v trgovinah. V Berlinu bodo maske za kupce v trgovinah obvezne od srede, je sporočil notranji minister te zvezne dežele Andreas Geisel. Kot razlog je navedel zaščito delavcev v supermarketih in trgovinah, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaščitne maske so od ponedeljka obvezne na sredstvih javnega potniškega prometa v vseh 16 zveznih deželah.