Aretiranih je bilo več protestnikov. Foto: Reuters
Aretiranih je bilo več protestnikov. Foto: Reuters

Policija je sporočila, da se med protesti v soboto zvečer izbruhnili "množični nemiri", saj so protestniki v policiste metali petarde, kamenje, steklenice in druge predmete. Policija je sporočila, da so zadeli in ranili približno 50 policistov. Do večera so aretirali pet moških, starih od 20 do 32 let, ki so bili obtoženi kršenja javnega reda in miru.

V Leipzigu naj bi v soboto popoldne potekal shod radikalnih levičarjev, imenovan "Dan X", ki so ga oblasti sicer prepovedale. Zbralo se je približno 1500 ljudi, od katerih naj bi jih bila tretjina pripravljena uporabiti nasilje, je pred začetkom protestov sporočila policija.

Ponoči je bilo poleg približno 50 policistov ranjenih tudi večje število protestnikov, je danes sporočil lokalni policijski načelnik René Demmler. Policija je aretirala 30 ljudi in jih pridržala še od 40 do 50, ki so jih že izpustili. Policisti v Leipzigu sicer ostajajo v pripravljenosti zaradi morebitnega nadaljevanja nemirov, mestne oblasti pa so prepovedale nov shod, načrtovan za danes zvečer.

Levičarski aktivisti so napovedali nove proteste. Foto: Reuters
Levičarski aktivisti so napovedali nove proteste. Foto: Reuters

Kritike in obramba policije

Politiki nemške Levice so medtem kritizirali policijske ukrepe. Kerstin Köditz, poslanka Levice v parlamentu zvezne dežele Saške, je obsodila odločitev o nasilni zaustavitvi protestnikov, policijske ukrepe je ostro kritizirala tudi levičarska organizacija Dresden Nazifrei.

Deželni poslanec konservativnih krščanskih demokratov (CDU) Sebastian Fischer pa je po drugi strani branil policijo in uporabo sile. "Država ima monopol nad uporabo sile, in kdor uporabi nasilje, bo čutil posledice," je dejal.

Župan Leipziga Burkhard Jung je prav tako zagovarjal policijsko operacijo, ki je naletela na kritike. "Žal smo priča temu, da se nasilni elementi mešajo z napovedanimi mirnimi protesti, da se to izkorišča in da se potem pojavijo izbruhi nasilja," je dejal.

Do protestov prihaja po tem, ko je dresdensko sodišče v sredo obsodilo štiri skrajno leve aktiviste zaradi nasilnih napadov na neonaciste in pripadnike nemške skrajne desnice. Glavno obtoženko, 28-letno študentko, so obsodili na pet let in tri mesece zapora, drugi soobtoženi so dobili kazni med dvema letoma in petimi meseci ter tremi leti in tremi meseci zapora.

Levičarski aktivisti so na družbenih omrežjih pozivali k protestom v znak solidarnosti s študentko, ki je v skladu z nemškim zakonom o varovanju osebnih podatkov znana le kot Lisa E. Po razglasitvi sodbe v sredo so jo začasno izpustili iz pripora.