Organizatorji so dejali, da bi se lahko shoda udeležilo do milijon ljudi. Policija je dejala, da jih je okoli 300.000. Foto: Reuters
Organizatorji so dejali, da bi se lahko shoda udeležilo do milijon ljudi. Policija je dejala, da jih je okoli 300.000. Foto: Reuters

Pohod v podporo Palestincem se je začel po tem, ko se je več tisoč ljudi ob 11.00 po srednjeevropskem času z dvominutnim molkom ob dnevu premirja oz. obletnici konca prve svetovne vojne ob vojnem spomeniku Cenotaph v središču Londona poklonilo žrtvam velike vojne. Tam je pozneje izbruhnilo več incidentov.

Sorodna novica "Ni opravičila za vojna dejanja v zdravstvenih ustanovah"

Po ulicah Londona so na shodu odmevali vzkliki "Premirje zdaj" in "Od reke do morja, Palestina bo svobodna", zborniški klic, ki ga številni Judje razumejo kot antisemitskega in poziv k izkoreninjenju Izraela, poroča Reuters. Palestinska solidarnostna kampanja in drugi aktivisti so to zavrnili rekoč, da gre za slogan, ki se nanaša na pravico vseh Palestincev do svobode, enakosti in pravice. Drugi so nosili transparente z napisi "Osvobodite Palestino", "Ustavite pokol" in "Ustavite bombardiranje Gaze". Med udeleženci shoda je tudi nekdanji vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn.

"Državni pohod za Palestino", kot so ga poimenovali, je zadnji v nizu, ki izkazuje podporo Palestincem in poziva k prekinitvi ognja zaradi izraelskega bombardiranja Gaze. Gre za največji shod v Londonu doslej.

V bližini shoda je prišlo do prerivanja med skrajnodesničarskimi pripadniki in policijo, ki je, da bi preprečila nemire, izvedla obsežnejše posredovanje, poroča Reuters.

Policija je prijela 126 ljudi, večina je protiprotestnikov. Foto: Reuters
Policija je prijela 126 ljudi, večina je protiprotestnikov. Foto: Reuters

Ob vojnem spomeniku Cenotaph se je zgodilo tudi več incidentov, ko je manjša skupina ljudi, ki so nosili križ svetega Jurija, skušala prebiti varnostne ograje blizu spomenika vojn in se spopadla s policijo. Policija je sicer sporočila, da za varnost skrbi skoraj 2000 policistov, da bi preprečili nerede, od četrtka pa je v Cenotaphu na voljo 24-urna policijska straža.

Na protestih je bilo ranjenih devet policistov, je sporočila britanska policija.

Policija je sporočila, da so skrajnodesničarske skupine, ki nasprotujejo shodu, v središču Londona prisotne v "znatnem številu", mediji pa poročajo o spopadih s policisti v bližini vojnega spomenika Cenotaph, blizu parlamenta in v Westminstru. Posebne policijske enote so skušale ustaviti skrajno desničarske protestnike, potem ko so nekateri med njimi vanje metali steklenice, ulice v središču pa so bile polne policijskih vozil, poroča Reuters.

Britanski ministri so pozvali, naj bo shod odpovedan, ker je sovpadel z današnjo obletnico konca prve svetovne vojne. Župan Londona Sadiq Khan in škotski premier Humza Yousaf sta notranjo ministrico Suello Braverman obtožila, da spodbuja skrajno desnico, potem ko je na začetku tedna obtožila policijo, da daje prednost "propalestinskim mafijam". Premier Rishi Sunak, ki je propalestinsko zborovanje na dan premirja kritiziral kot nespoštljivo, je bil pod pritiskom lastnih zakonodajalcev, naj odpusti ministrico Braverman po njenih komentarjih o policiji. Sunak je v petek pozno zvečer propalestinske protestnike pozval, naj bodo na protestih spoštljivi in mirni. Da bi preprečili incidente, so prvotno traso protestov spremenili tako, da ne poteka mimo pomembnih spominskih obeležij.

"Prizori nemirov skrajnih desničarjev pri Cenotaphu so neposredna posledica besed notranje ministrice," je bil danes oster Khan na družbenih omrežjih.

Tel Aviv v soboto zvečer. Foto: Reuters
Tel Aviv v soboto zvečer. Foto: Reuters

Shod tudi v Tel Avivu

Shodi za premirje so potekali tudi v Bruslju, Parizu, Dublinu in drugih mestih. Protesti proti vojni so potekali tudi v Tel Avivu, kjer je več tisoč udeležencev pozvalo k premirju in izpustitvi talcev iz rok Hamasa. "Izraelci za premirje", "Vojna nima zmagovalca" in "Samo mir lahko razreši stanje" so nekateri od napisov, ki so jih udeleženci držali v rokah.