"Moje telo, moja izbira," sporoča protestnica. Foto: EPA

Kompromis med stališči koalicijskih socialdemokratov na eni ter CDU-ja in CSU-ja na drugi strani se nanaša na dopolnila k določilu kazenskega zakonika, ki prepoveduje t. i. oglaševanja splava. Če bodo dogovorjenemu pritrdili tudi poslanci in poslanke, bodo nemški zdravniki in zdravnice ter bolnišnice v prihodnje ženske lahko informirali o tem, da opravljajo splav, kar je v skladu s sedanjo zakonodajo kaznivo dejanje.

Po vsakršne nadaljnje informacije pa bodo morali ženske napotiti na pristojne službe, svetovalne centre ali zdravniška združenja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Zdravniki in številne ženske so do kompromisa kritični, saj po njihovem prepričanju nosečnice tudi po spremembi od svojega zdravnika ne bodo mogle dobiti zadostnih informacij v povezavi s splavom.

Sprememba člena 219a v kazenskem zakoniku, po katerem je "oglaševanje" splava kaznivo dejanje, je bila jabolko spora v nemški vladni koaliciji, ki jo sestavljajo krščanski demokrati (CDU) in krščanskosocialna unija (CSU) ter socialdemokrati. Socialdemokrati so želeli prepoved odpraviti v celoti, kar pa sta konservativna CDU in CSU zavrnila.

Kompromis, ki jim ga je partnerjem v vladi uspelo skleniti, sicer predvideva tudi, da bodo na spletu in v svetovalnih centrih objavili sezname zdravnikov in bolnišnic, na katere se bodo lahko v povezavi s splavom obrnile nosečnice.

Poleg tega bodo od zdaj zdravstvene zavarovalnice ženskam dlje plačevale kontracepcijske tablete, in sicer do 22. leta starosti. Doslej so bile Nemke do plačila kontracepcijskih tablet upravičene do 20. leta.