Nemška policija. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Nemška policija. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Nemška policija je sporočila, da je moški v ponedeljek zjutraj zapustil center za prebežnike v vasi Illerkirchberg in z nožem napadel dekleti, ki sta bili na poti v šolo. Šolarki sta bili v napadu huje ranjeni.

Žrtev, 14-letno nemško dekle turškega rodu, so na kraju dogodka oživljali, vendar je pozneje umrla v bolnišnici. Po poročanju lokalnih medijev 13-letno dekle, ki je bilo v napadu ranjeno, okreva po poškodbah, vendar te niso smrtno nevarne.

Policija je aretirala napadalca, 27-letnega prosilca za azil iz Eritreje. Oblasti so sporočile, da je moški, ki je trenutno pod policijskim nadzorom hospitaliziran zaradi neznanih poškodb, po napadu pobegnil v center za prebežnike, poroča Deutsche Welle.

"Ko so policija in specialne enote preiskale prostore, so naletele na tri prebivalce, vsi so eritrejski prosilci za azil," so še sporočili. Moški je imel ob aretaciji pri sebi nož – domnevno orožje, uporabljeno v napadu. Policija je pridržala tudi druga dva moška v zavetišču.

Sodišče bo že danes odločilo, ali bo osumljenec med preiskavo "v priporu ali psihiatrični oskrbi".

Policija je javnost pozvala, naj napada ne izkoristi za podžiganje sumničavosti ali sovraštva do tujcev ali prosilcev za azil. "Vse, kar je povezano s tem (dogodkom), je za zdaj popolnoma nejasno," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik policije Wolfgang Juergens.

Prebivalci v šoku

Župan Illerkirchberga Markus Häussler je dejal, da so vsi prebivalci kraja v šoku. Illerkirchberg je manjše mesto z okoli 5000 prebivalci v bližini Ulma v zvezni deželi Baden-Württemberg, tik ob meji z Bavarsko.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je sporočila, da je pretresena zaradi "strašne novice". "Žalujem za ubitim dekletom in iskreno upam, da si bo ranjeno dekle opomoglo ... Policija intenzivno preiskuje ozadje napada," je zapisala na Twitterju.

"Ta dogodek v nobenem primeru ne sme biti povod za širjenje sovraštva. Ta zločin je treba v celoti raziskati, storilca pa pripeljati pred sodišče in kaznovati," je med obiskom kraja dogodka dejal notranji minister dežele Baden-Württemberg Thomas Strobl in dodal, da trenutno nič ne kaže na to, da bi bil napad politično ali versko motiviran.