Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Notranja ministrica Nancy Faeser je skupino, ki je med drugim opredeljena kot neopoganska in neonacistična, opisala kot "sektaško, globoko rasistično in antisemitsko".

Nemški policisti so zjutraj v 12 zveznih deželah preiskali skupno 26 stanovanj 39 članov združenja s polnim imenom Rasna skupnost – Germanska verska skupnost življenja po naravi, je sporočilo notranje ministrstvo v Berlinu in dodalo, da je bila prepoved skupine v pripravi že več kot leto dni.

Prepoved velja tudi za vse podskupine združenja, ki po oceni nemških varnostnih organov šteje okoli 150 članov. Združenje po navedbah ministrstva uporablja krinko "psevdoreligioznega germanskega verovanja v Boga za širjenje svojega svetovnega nazora, ki krši človekovo dostojanstvo".

Pri tem naj bi skupina uporabljala literaturo iz nacističnega obdobja, s katero si prizadeva, da bi mladi sprejeli njene rasistične teorije.

"Ta desničarska ekstremistična skupina poskuša z odvratno indoktrinacijo otrok in mladih vzgojiti nove sovražnike ustave," je dejala Nancy Faeser in prepoved označila za nov udarec desničarskemu ekstremizmu in intelektualnim agitatorjem, ki širijo nacistične ideologije.

V Nemčiji so v zadnjih mesecih prepovedali več skrajno desnih ekstremističnih skupin. Nazadnje so prejšnji teden prepovedali društvo Hammerskins in več z njim povezanih skupin, kar je bila že dvajseta prepoved skrajno desnega združenja v državi.

Desni ekstremizem v porastu

Na podlagi letnega poročila nemške notranje obveščevalne službe (BfV), ki ga je ta skupaj z notranjo ministrico Faeser predstavila aprila, je v Nemčiji desničarski ekstremizem v porastu.

Lani se je število ljudi, uvrščenih v ta spekter, v primerjavi z letom prej povečalo za okoli 14,5 odstotka, na 38.800.