Z oporiščem MK dobiva Romunija večjo vlogo v Natu. Foto: EPA
Z oporiščem MK dobiva Romunija večjo vlogo v Natu. Foto: EPA

Z novim oporiščem bo Romunija dobila okrepljeno vlogo v Natovem varnostnem ustroju in močnejši položaj v Črnem morju, ki mu sicer vojaško dominira Rusija, navaja Balkan Insight.

Oporišče, poimenovano po bližnji vasi, ta pa po liberalnem romunskem politiku iz 19. stoletja, bo do leta 2030 lahko gostilo 10.000 vojakov in civilistov.

Nato in ZDA bodo tudi preselili del logistike in osebja iz Ramsteina v MK.

Širitvena dela oporišča, ki sicer izvira še iz sovjetskih časov, naj bi stala 2,7 milijarde dolarjev, romunske oblasti pa so v ta namen od lokalnih skupnosti Mihail Kogalniceanu in Lumina razlastile 2400 hektarov zemlje, za katero so plačale po 5500 evrov na hektar. Oporišče MK tako zdaj meri skoraj 3000 hektarov – za primerjavo, Ramstein se razteza na 2000 hektarih.

V sklopu prenove bodo razširili obstoječo vzletno stezo, dogradili novo in zgradili več hangarjev. Celoten projekt naj bi bil dokončan leta 2027.

V kratkem bodo v oporišče prepeljali eskadriljo romunskih bojnih letal F-16, pred kratkim kupljenih od Norveške, kot tudi brezpilotne letalnike MQ-9 Reaper in vojaško mesto, kjer bodo rotirali Natova vojska, zračne sile in mornarica iz 32 držav. Poleg nove vojaške infrastrukture bodo v oporišču tudi šole, vrtci, trgovine in bolnišnica.

Romunija je članica Nata že 20 let. Foto: EPA
Romunija je članica Nata že 20 let. Foto: EPA

"Gradimo stanovanja za osebje – tako blokovska kot posamezne nastanitve –, šole, lekarne, vse, kar je potrebno," je za Balkan Insight povedal poveljnik oporišča Nicolae Cretu.

Z rusko invazijo se je spremenil tudi Natov zemljevid

Ruski predsednik Vladimir Putin je invazijo v Ukrajini upravičeval s širjenjem Nata na vzhod, a je s tem dejansko spodbudil dejavnosti Nata, vključno s širitvijo in priključevanjem novih članic.

20 kilometrov od Črnega morja oddaljeno oporišče MK tako leži zgolj 300 kilometrov od Odese in 400 kilometrov od Sevastopola na Krimu, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija.

"Tu je precej večja prisotnost ZDA, precej več infrastrukture, nastanitev, ljudi in opreme," je za BBC povedal letalski poročnik britanskega RAF-a Charlie Tagg, ki ravno končuje svojo tretjo in zadnjo misijo v romunskem oporišču.

Ruska invazija v Ukrajini je spremenila tako območja, čez katera leti, kot tudi strateški položaj misije, pravi. Leta 2021, na njegovi zadnji misiji, so Natovi vojaški piloti leteli daleč prek mednarodnih voda v Črnem morju. Zdaj pa se držijo 12 navtičnih milj velikega območja nad romunskimi in bolgarskimi teritorialnimi vodami, "da bi se ognili nesporazumom in stopnjevanim konfliktom z Rusi".

Oporišče leži nedaleč od Črnega morja. Foto: EPA
Oporišče leži nedaleč od Črnega morja. Foto: EPA

"Prej smo bili tu za odvračanje potencialne ruske agresije. Zdaj pa gre bolj za pomiritev drugih članic Nata, kot je Romunija, da smo tu in smo jih pripravljeni obraniti," je dodal. "Ta nastop kaže Rusom, da smo aktivni. Letimo z oboroženimi letali, tako, da jim to pošilja jasno sporočilo. Prav tako pa nam to zagotavlja dragocene obveščevalne podatke, zbiramo serijske številke ruskih letal, ki preletavajo prostor, in podatke o orožju, ki ga ta letala prevažajo, tako si lahko naslikamo boljšo obveščevalno sliko."

Pričarati Američanom "domačno vzdušje"

Čeprav se Natova letala izogibajo nepotrebnim srečanjem z Rusi, pa sta se vseeno zgodila dva incidenta nad Črnim morjem.

Septembra 2022 je ruski pilot napačno razumel povelje kontrole letenja in skoraj sestrelil britansko obveščevalno letalo s 30-člansko posadko. Marca lani pa je rusko bojno letalo nad mednarodnimi vodami sestrelilo ameriški brezpilotni letalnik, ki je vzletel iz Romunije.

Kot še poroča BBC, je vsakodnevno življenje v oporišču MK sicer večinoma mirno. Scott Delay iz ameriške vojaške podpore za Črno morje v svoji pisarni načrtuje logistiko za 1840 članov ameriškega osebja, kolikor jih je trenutno v oporišču. "Skušamo jim poustvariti občutek domačnosti, ko so tu. Tako da vzdušje resnično ni nič drugačno kot v kateri koli drugi skupnosti. Samo da je naša zagrajena z žičnato ograjo," je dejal.

Se pa ameriški vojaki vseeno težko navajajo na nekaj – da čakajo na dostavo spletnih naročil tudi po več tednov namesto ur, kot so vajeni iz ZDA.