Razkuževanje ulice pred državno univerzo Lomonosov v Moskvi. Foto: Reuters
Razkuževanje ulice pred državno univerzo Lomonosov v Moskvi. Foto: Reuters

Kot je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik, moskovske ulice in trgi samevajo že četrti teden. Nakupovalna središča, restavracije, gledališča, koncertne dvorane so zaprti, oblasti so gibanje vseh prebivalcev močno omejile. Brez posebne elektronske dovolilnice se je mogoče od doma odpraviti le do najbližje trgovine ali lekarne.

Čeprav omejevalni ukrepi veljajo v vseh regijah, ljudje odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih pogosto kršijo. Prebivalci Novosibirska, kjer je s koronavirusom uradno okuženih le dobrih tristo ljudi, so se ob lepem vremenu tako odpravili v parke, je dodala Jeseničnikova.

Zaradi bolezni covid-19 je v Rusiji do nedelje umrlo 747 ljudi, v zadnjih 24 urah 66. V enem dnevu se je število okuženih dvignilo za 6.361.

Lavrov v bran WHO-ju: "Nihče ni popoln"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem izjavil, da Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) primerno opravlja svoje delo v času pandemije novega koronavirusa. "Menim, da WHO izpolnjuje svojo vlogo vodilne in usklajevalne agencije," je za ruske medije povedal Lavrov. "Drži, ni vse idealno. A nihče ni popoln," je dodal.

V Sankt Peterburgu so v začasno bolnišnico spremenili neko razstavišče. Foto: Reuters
V Sankt Peterburgu so v začasno bolnišnico spremenili neko razstavišče. Foto: Reuters

S tem se je odzval na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA ne bodo več financirale WHO-ja, saj se ta organizacija ni ustrezno odzvala na to zdravstveno krizo in da se je preveč zanašala na informacije iz Kitajske, kjer se je novi koronavirus prvič pojavil. Trump je trdil, da se je virus zaradi napak WHO-ja razširil v pandemijo, ki je prizadela na milijone ljudi po svetu.

Lavrov je dejal, da takšne kritike nimajo kaj dosti s tem, kar dela WHO. "Po mojem mnenju želijo ljudje s takšnimi napadi opravičiti svoj pristop, ki je bil prepozen in ni bil ustrezen," je poudaril.

Spomin na srečanje na Labi leta 1945

V soboto sta sicer Trump in ruski predsednik Vladimir Putin, predstavila skupno izjavo, kar se le redko zgodi. V njej sta kot primer dobrega sodelovanja obeh držav navedla združitev moči ameriških in sovjetskih sil med drugo svetovno vojno, ki sta na kolena spravili nacistično Nemčijo.

25. aprila leta 1945 so se namreč sovjetske in ameriške sile srečale na mostu čez reko Labo, saj so prve v notranjost Nemčije napredovale z vzhoda, druge pa z zahoda. "Ekipni duh z Labe je primer, kako lahko naši državi pustita ob strani razlike, zgradita zaupanje in sodelujeta za dosego višjih ciljev," sta zapisala voditelja.

V Rusiji okuženih več kot 80.000