Posnetki toče s kraja La Bisbal d'Empordà, ki so jih prebivalci objavili na družbenih omrežjih. Foto: Reuters
Posnetki toče s kraja La Bisbal d'Empordà, ki so jih prebivalci objavili na družbenih omrežjih. Foto: Reuters

Deklico je toča zadela v torek zvečer med neurjem v mestu La Bisbal d'Empordà v katalonski provinci Girona. Deklico so odpeljali v bolnišnico v Gironi, a je v sredo zjutraj zaradi poškodb umrla, poroča Guardian.

"Imeli smo grozljiv primer majhne deklice, ki jo je zadela toča. Zanjo niso mogli veliko narediti, danes je umrla. Toča je padala le deset minut, vendar je bilo to deset minut groze," je po tragičnem dogodku za špansko radiotelevizijo RTVE povedala županja mesta La Bisbal d'Empordà Carme Vall.

Dodala je, da v neurju ni padlo skoraj nič dežja. Padala je samo toča, pri čemer so imela nekatera zrna premer do 11 centimetrov. Iz katalonskega meteorološkega urada so kasneje sporočili, da je bila toča, ki je padla na območju blizu španske meje s Francijo, najdebelejša v zadnjih 20 letih.

Ranjenih skoraj 50 ljudi

V neurju s točo je bilo sicer po poročanju lokalnih zdravstvenih organov skupno poškodovanih skoraj 50 ljudi, poroča španska tiskovna agencija EFE. Utrpeli so manjše rane in zlome.

Neurje je povzročilo tudi gmotno škodo. Španska televizija je predvajala posnetke avtomobilov z razbitimi stekli in vdolbinami, medtem ko je mestna uprava objavila tudi fotografije razbitih vitražev na cerkvah. Katalonski gasilci so sporočili, da so ponoči prejeli 39 klicev na pomoč, pri čemer je toča polomila več strešnih opek ter strgala nekaj kabelskih povezav.