Marca letos je v Bilbau potekala maša za vse žrte spolnih zlorab v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters
Marca letos je v Bilbau potekala maša za vse žrte spolnih zlorab v Katoliški cerkvi. Foto: Reuters

"Danes ni dan, ko bi bili lahko zadovoljni sami s seboj. Domnevamo, da so člani te Cerkve škodovali drugim članom v vsej svoji ranljivosti in nedolžnosti," je ob predstavitvi poročila z naslovom Prinesti luč dejal generalni sekretar Španske škofovske konference Cesar Garcia Magan.

Vendar po to ni končna številka, saj točke za prizadete, ki jih je vzpostavila Cerkev, nadaljujejo svoje delo, izhaja iz poročila.

"Čutimo bolečino in sram in danes je dan, ko prepoznamo pot, ki jo moramo še prehoditi, da bi odpravili breme spolne zlorabe v Španski katoliški cerkvi," je še dejal Garcia Magan.

Časnik El Pais je poročal, da se omenjene številke nanašajo le na primere, za katere je Cerkev izvedela od ustanovitve posebnih uradov za prijavo za prizadete leta 2019. O tem, koliko primerov je bilo cerkvi znanih že prej, škofje molčijo.

Časnik je zaradi odsotnosti uradnih podatkov o spolnih zlorabah otrok v španski cerkvi leta 2018 začel preiskovati obtožbe in od takrat nudi žrtvam možnost, da svoj primer prijavijo prek spleta. Do zdaj je to možnost izkoristilo 1957 ljudi.

Med žrtvami velika večina moških

Glede na poročilo Cerkve je bilo 99 odstotkov storilcev moških, med žrtvami pa je skoraj 83 odstotkov moških. Od 728 storilcev je bilo 378 duhovnikov, ostali so bili pripadniki reda brez duhovniškega posvečenja ali laiki. Živih je le še dobra tretjina storilcev. 80 odstotkov primerov spolnih zlorab je bilo storjenih pred letom 2000.