V Beogradu se je spet zbralo več tisoč protestnikov. Foto: Reuters
V Beogradu se je spet zbralo več tisoč protestnikov. Foto: Reuters

Po poročanju portala b92.net imajo udeleženci pohoda v glavnem mestu transparente z napisi "Začelo se je" in "Ti šteješ, mi odštevamo", imajo piščalke in trobente. Protest se je sicer začel z minuto molka za umrlim legendarnim nogometašem Dragoslavom Šekularcem ter hrvaškim in srbskim igralcem Ivom Gregurevićem in Markom Nikolićem.

Na začetku shoda je po poročanju portala blic.rs zbrane nagovoril igralec Branislav Trifunović, ki je prebral pismo, naslovljeno na direktorja javne radiotelevizije RTS Dragana Bujoševića. Pismo Bujoševića opozarja, da je "odgovoren javnosti in gledalcem, ne pa političnim interesom oblasti". Bujošević naj spoštuje "pravico državljanov do resnice", je še dejal Trifunović. "Nimaš pravice uporabljati javnega servisa v propagandne namene," je direktorju RTS-a še dodal igralec.

Protestniki zahtevajo, naj javna radiotelevizija RTS, ki ji očitajo podrejenost Vučiću, nepristransko poroča o protestih in naj enako poroča o vseh političnih opcijah v državi.

Vučić sprva ostro

Protesti potekajo pod sloganom "Eden od petih milijonov", ker je Vučić po prvem od protestov 8. decembra dejal, da se lahko na ulicah zbere tudi pet milijonov ljudi, pa ne bo izpolnil niti ene njihove zahteve. Pozneje je sicer dejal, da je pripravljen prisluhniti nezadovoljnim državljanom, a da ne bo podlegel pritiskom opozicije.

Prvi protesti pod sloganom "Stop krvavim srajcam" so bili sicer organizirani po fizičnem napadu na vodjo stranke Levica Srbije Borka Stefanovića in dva strankarska aktivista, opozarjali pa so na vse več nasilja v Srbiji. Protestniki so zahtevali, naj oblasti prenehajo z nasiljem nad njenimi nasprotniki in naj kaznujejo naročnike napada na omenjeno trojico. Policija je zaradi napada sicer pridržala tri ljudi.

"Začelo se je", sporočajo protestniki. Foto: Reuters

Protestniki zahtevajo tudi, da se najde in kaznuje naročnike in izvajalce umora srbskega politika na Kosovu Oliverja Ivanovića ter naročnike napada na novinarja Milana Jovanovića.

Na prejšnjem protestu 29. decembra so protestniki zahtevali tudi odstop ministra za notranje zadeve Nebojše Stefanovića.

Protest je bil danes organiziran tudi v Kragujevcu, kjer protestniki niso imeli strankarskih oznak. Shod je bil organiziran v znak solidarnosti z beograjskimi protestniki. Po poročanju b92.net se je zbralo okoli 1.000 ljudi, po poročanju blic.rs pa nekaj tisoč. Medtem se je v Nišu zbralo nekaj sto ljudi, manjše število pa tudi v Novem Sadu.