Liga je bila še avgusta del vlade, a je hotel Salvini sprožiti predčasne volitve. Foto: Reuters
Liga je bila še avgusta del vlade, a je hotel Salvini sprožiti predčasne volitve. Foto: Reuters

Protest proti drugi vladi italijanskega premierja Giuseppeja Conteja, ki jo sestavljata levosredinska Demokratska stranka in populistično Gibanje petih zvezd, so del prizadevanj vodje Lige in nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija, da bi spet prišel na oblast, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Policija je ocenila, da je prišlo okoli 50.000 ljudi, Salvini pa je dejal, da se jih je zbralo 200.000.

Protesta, ki so ga poimenovali Italijanski ponos, so se udeležili tudi pripadniki neofašistične skupine CasaPound ter skrajno desna stranka Bratje Italije in Naprej, Italija nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Ta je dejal, da so se zbrali, da rečejo ne "najbolj levičarski vladi v zgodovini".

Britanski Guardian poroča, da so avtobusi pripeljali protestnike iz vse Italije, vsak potnik pa da je plačal 40 evrov.

Protest Lige proti vladi

Protestniki so napolnili osrednji rimski trg, kjer so v preteklosti potekala tudi številna velika zborovanja italijanske levice, vendar pa podatkov o tem, koliko se jih je zbralo, po poročanju tujih tiskovnih agencij ni. Salvini je sicer napovedoval, da bo v Rim prišlo več sto tisoč ljudi in da se bo predstavila "Italija, ki dela, resnična Italija".

Guardian še piše, da Salvinijev shod vzbuja spomine na Mussolinijev pohod na Rim 27. oktobra leta 1922, ki je fašiste pripeljal na oblast.

Salvini, čigar Liga je bila v vladi z Gibanjem petih zvezd, je avgusta zaradi visoke priljubljenosti v želji po predčasnih volitvah sprožil vladno krizo. A je nato gibanje septembra vlado oblikovalo z Demokratsko stranko in manjšo levo stranko Svobodni in enakopravni. Liga je tako pristala v opoziciji, Salvini pa je za oblikovanje nove vlade dejal, da je "bila demokracija oropana".

V Rimu protest proti vladi