S požarom se je borilo več kot 300 gasilcev. Foto: BoBo
S požarom se je borilo več kot 300 gasilcev. Foto: BoBo

Zgorelo je okrog 20 hiš v naseljih Zaton in Raslina, ogenj je zajel streho gasilskega doma in cerkve, na širšem območju je prekinjena oskrba z električno energijo.

"Stanje je boljše, ni velikih ognjenih front in nenadzorovanega širjenja proti Vodicam. Vremenske razmere so ugodne," je zjutraj prek Twitterja sporočil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je obiskal prizorišče požara.

Dodal je, da se je z ognjem ponoči spopadalo 350 gasilcev iz šibeniško-kninske županije in še šestih drugih županij. Pri gašenju so pomagali številni lokalni prebivalci in vojaki ter 75 policistov, ki zavarovali požarišča.

Gasilcem požara še ni uspelo lokalizirati, a uspešno branijo objekte, so danes zgodaj zjutraj za hrvaške medije potrdili iz štaba civilne zaščite.

"Nismo še imeli požara, ki bi povzročil takšno materialno škodo. Na srečo je vse minilo brez človeških žrtev," pa je sporočil šibeniško-kninski župan Marko Jelić in dodal, da bodo z rebalansom proračuna zagotovili denar za obnovo uničenih objektov in nasadov.

Požar pri Šibeniku omejen, a se lahko znova razplamti

Starejše in otroke evakuirali, ostali pomagali pri gašenju

Sorodna novica Trije požari v Dalmaciji, največji se širi blizu Vodic

Po zadnjih informacijah županijskega gasilskega poveljnika Darka Dukića se je ponoči požar na območju Zatona in Rasline nekoliko umiril, od tam so že včeraj z ladjami evakuirali večino starejših občanov in otroke, saj je bila cesta zaprta za ves promet, medtem ko so ostale meščane prosili, naj ostanejo in pomagajo pri gašenju.

Kot je za hrvaški radio dejal Dukić, se gasilci vso noč borijo, da se ogenj ne bi razširil čez Jadransko magistralo, ki je od sinoči na nekaterih odsekih zaprta za ves promet. Če bi se požar razširil čez magistralo, bi grozil Vodicam, Srimi in drugim naseljem.

Poškodovan gasilec

Po zadnjih podatkih požar na srečo ni terjal žrtev, je pa poškodovan gasilec iz Šibenika. Turisti poročajo, da pepel pada po Vodicah, Šibeniku, Jadriji in drugih mestih na obali, okrog 20 turistov so že včeraj evakuirali v hostel v Skradinu, poroča dopisnica Radia Slovenija Tanja Borčič Bernard.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gasilcem uspelo zajeziti požar

Kot je povedal Dukić, je požar trenutno pod nadzorom, trije kanaderji pa od jutra gasijo vse robne dele požarišča. "Situacija na področju Zatona in Rasline se je umirila. Še vedno imamo požar v smeri Vodic proti Jadranski magistrali, ki je zaprta za ves promet. V tem delu so razporejene vse gasilske sile in ustavljamo širjenje požara proti magistrali ter hišam v Vodicah," je povedal za HRT.

"V zadnjih nekaj urah se na tem delu uspešno dela, veter se je malce umiril in videli bomo, kako se bo situacija naprej razvijala. Priključili so se nam kolegi iz Zadrske, Ličko-senjske in Primorsko-goranske županije, prihaja tudi Karlovačka."

Glavni gasilski poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković pa je za HRT povedal, da je požar pri Zatonu zajezen z vseh strani. "Vse enote so ostale na terenu celo noč. Celo noč so gasili. Okoli 2. ure se je veter malce umirili in je gasilcem uspelo del požara spraviti pod nadzor. Danes zjutraj tako ni več nenadzorovanega širjenja ognja in večjih požarnih front," je povedal in dodal, da je bilo ponoči na terenu 350 gasilcev, 50 vojakov, 54 policistov, pomagali pa so tudi številnici civilisti.

Evakuacija prebivalcev ni bila potrebna, je pa materialna škoda na vinogradih in oljčnih nasadih ogromna.

Premier Plenković obljublja pomoč

Zaton je sinoči obiskal hrvaški premier Andrej Plenkovič s člani vlade, ki je povedal, da v minulih šestih letih ni bilo požara, v katerem bi zgorelo toliko hiš kot le včeraj v Zatonu in Raslini.

"Ogledali si bomo škodo, ki jo je povzročil ta požar, in zagotovili podporo, ki jo bosta prejela mesto Šibenik in šibeniško-kninska županija, tako kot smo storili na severu Hrvaške po toči," je na današnji seji vlade dejal Plenković.

O požarih so v sredo sicer poročali tudi iz naselja Borája pri Šibeniku in z območja Vísočana v zadrski županiji, v obeh primerih je zagorelo po prometni nesreči.

Požar v zaledju Šibenika je zaenkrat pod nadzorom