Strokovnjak za varnost Viktor Breiner o napadu na Roberta Fica

O napadu na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica, čigar življenje je ogroženo, se je voditeljica Odmevov Rosvita Pesek pogovarjala s slovaškim strokovnjakom za varnost Victorjem Breinerjem.

V kakšnih okoliščinah se je zgodil atentat? Težko bi rekli, da so bili varnostni ukrepi zadostni.

Sorodna novica Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti. Napad politično motiviran.

Tako je. Rekel bi, da so njegovi telesni stražarji odpovedali. Tega dogodka ne bi mogli pripisati tokratnemu varovanju gospoda Fica, ampak splošnemu dojemanju odgovornih za varovanje državnih predstavnikov. Stopnja ogroženosti politikov ali javnih oseb na Slovaškem je bila dejansko precej nizka, zato so jim dovoljevali, da se rokujejo z ljudmi. To je bilo normalno. Po tem napadu bo vse drugače.

Bo napad povezal slovaške politike ali celo poglobil razkol?

Zgodilo se bo slednje, o tem sploh ne dvomim. Nizajo se sočutne izjave evropskih voditeljev, kar je pričakovano, če pa spremljate slovaški informacijski prostor, se je usul pravi cunami sovražnih izjav privržencev Fičeve stranke in drugih vladnih strank. Zelo dejavni so dezinformatorji, vdani sluge, recimo, prokremeljske skupnosti. Ti so na Slovaškem močno razširjeni in imajo v zadnjem desetletju močno podporo ruskih operativcev. Med njimi je več znanih obrazov. Vsi krivdo zvračajo na opozicijo, svobodne medije, civilno družbo in nevladne organizacije, običajne krivce. V prihodnjih tednih nas čaka neustavljiv naval nenehnega sovraštva. Lahko bi pomislili, da bo napad na gospoda Fica povezal družbo, vendar se bo zgodilo prav nasprotno.

Slovaško in Evropo je pretresel poskus atentata na slovaškega premierja Roberta Fica