Širitev EU-ja je najučinkovitejše sredstvo za podporo varnosti, demokraciji in blaginji, je ob tem dejal češki premier in ustanovitelj populistične stranke Ano Andrej Babiš. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo jeseni začela pristopna pogajanja med EU-jem na eni in Albanijo ter Severno Makedonijo na drugi strani.

Vrh višegrajske četverice in držav z Balkana v Pragi. Foto: EPA
Vrh višegrajske četverice in držav z Balkana v Pragi. Foto: EPA

Poleg Balkana je bila v Pragi v ospredju tudi načrtovana sestava nove Evropske komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen. Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozdravil, da dva prihodnja podpredsednika komisije, Čehinja Vera Jourova in Slovak Maros Šefčovič, prihajata iz držav Višegrajske skupine.

Morawiecki: Želimo si, da bi se oskrba s hrano izboljšala
Ob dejstvu, da naj bi Poljak Janusz Wojciechowski postal evropski komisar za kmetijstvo, se je Morawiecki zavzel proti zmanjševanju sredstev za kmetijstvo in strukturne sklade v naslednji finančni perspektivi EU-ja. "Želimo si, da ne bo ogrožena varna oskrba s hrano in da se bo izboljšala," je še dejal predsednik poljske vlade.

Češki predsednik bi umaknil priznanje Kosova

Orban: Razdelitev komisarskih položajev odraz krepitve Višegrajske skupine
Visoki predstavniki so pozdravili tudi potrditev Madžara Laszla Trocsanyija, nekdanjega madžarskega pravosodnega ministra, za kandidata za komisarja za širitev, saj Madžarska podpira širitev. Madžarski premier Viktor Orban je ob tem izrazil upanje, da bo dobil podporo Evropskega parlamenta. Dodal pa, da če bi EU že prej v članstvo sprejel Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo, "mnogo milijonov nezakonitih prebežnikov danes ne bi bilo v Zahodni Evropi". Meni, da je širitev tako v interesu omenjenih držav kot tudi EU-ja. Ocenil je še, da razdelitev visokih položajev v novi Evropski komisiji odraža okrepitev položaja držav Višegrajske skupine.

Na vrhu je manjkal premier Kosova v odstopu Ramush Haradinaj, ki je julija odstopil zaradi poziva na zaslišanje na posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu. Haradinaj je tudi nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova. Foto: EPA
Na vrhu je manjkal premier Kosova v odstopu Ramush Haradinaj, ki je julija odstopil zaradi poziva na zaslišanje na posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu. Haradinaj je tudi nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova. Foto: EPA

Predsednik Češke Zeman razburil Kosovo
Srečanje je zasenčila nedavna napoved češkega predsednika Miloša Zemana, ki je v sredo med obiskom Beograda izjavil, da bo preučil možnost umika češkega priznanja Kosova kot neodvisne države. Država, ki jo vodijo vojni zločinci, ne sodi v skupnost demokratičnih držav, je med drugim dejal Zeman in dodal, da ima rad Srbe in Srbijo, ne pa tudi Kosova.

Kosovo naj bi zaradi izjav Zemana odpovedalo udeležbo na vrhu v Pragi. Tiskovna predstavnica češke vlade je povedala, da je Kosovo poslalo diplomatsko noto, v kateri so se opravičili, ker se vrha ne bodo udeležili, potem ko so že potrdili udeležbo.

Haradinaj se je zahvalil Babišu za vabilo
Premier Kosova v odstopu Ramush Haradinaj pa je na Twitterju sporočil, da se vrha ni mogel udeležiti zaradi obveznosti pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami na Kosovu. To je tudi pojasnil v pismu Babišu, ki se mu je zahvalil za vabilo.

Češka ne bo preklicala priznanja Kosova
Babiš je sicer po vrhu dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi država spremenila stališče glede priznanja Kosova. Enako je že v sredo dejal češki zunanji minister Tomaš Petriček, ki je poudaril, da Praga ne namerava spreminjati odločitve o priznanju Kosova iz leta 2008.