AfD je bil ustanovljen kot evroskeptična stranka, a je s časoma prevzemal vse bolj skrajno desna stališča. Foto: EPA
AfD je bil ustanovljen kot evroskeptična stranka, a je s časoma prevzemal vse bolj skrajno desna stališča. Foto: EPA

Pred desetletjem ustanovljeni AfD, ki je znan po protimigracijskih stališčih, je pred kratkim dosegel nov uspeh v javnomnenjskih raziskavah, v katerih je pridobil še dve odstotni točki glede na poizvedovanje teden dni prej in pristal pri 22 odstotkih podpore. Tako zaostaja le za CDU-jem, ki je padel za eno odstotno točko na 26-odstotno podporo, a je pred vladajočimi socialdemokrati kanclerja Olafa Scholza in koalicijskima strankama Zeleni ter svobodnimi demokrati (FDP).

Pred mesecem dni je AfD prvič slavil zgodovinski dosežek, ko je njihov kandidat zmagal v okrožju Sonneberg v zvezni deželi Turingija na vzhodu Nemčije. Temu je čez par tednov sledil nov uspeh z osvojitvijo županskega položaja v mestu Raguhn-Jessnitz, prav tako na vzhodu države.

"Seveda smo dolžni sprejeti demokratične volitve," je dejal vodja CDU-ja v nedeljskem intervjuju za javno televizijo ZDF. "In če je tam izvoljen upravitelj okrožja, župan, ki pripada AfD-ju, je naravno iskati načine, kako nadaljevati delo v tem mestu," je še dodal, vendar zatrdil, da njegova stranka s skrajno desnico ne bi sodelovala v državnem ali evropskem parlamentu in tako z AfD-jem ne bi sestavljala vlade.

Merz je vodenje CDU-ja prevzel januarja leta 2022. Foto: Reuters
Merz je vodenje CDU-ja prevzel januarja leta 2022. Foto: Reuters

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je izide anket pred kratkim označil za skrb vzbujajoče in opozoril, da druge stranke ne smejo zdaj kriviti druga druge, kot to po njegovih besedah počne predvsem vodja krščanskih demokratov Merz, ampak morajo odgovornost iskati tudi pri sebi.

Kot piše nemški portal DW, izjave Merza kažejo na premik v desno za stranko, ki je bila vedno v zgodovini pozicionirana v desno sredino. Merz je za začudenje poskrbel že prejšnji teden na srečanju s sestrsko bavarsko stranko CSU, ko je CDU opisal kot Alternativo za Nemčijo z vsebino.

Njegov strankarski kolega in poslanec Marko Wanderwitz je nedavno pozval k prepovedi AfD-ja kot ekstremistične stranke.

Mnenje Wanderwitza je Merz v pogovoru za ZDF označil za mnenje posameznika v poslanski skupini, s katerim pa se ne strinja. "Prepovedi strank nikoli niso pripeljale do rešitve političnega problema," je prepričan vodja CDU-ja.