Ursula von der Leyen in Benjamin Netanjahu. Foto: Twitter
Ursula von der Leyen in Benjamin Netanjahu. Foto: Twitter

Zaradi napada Hamasa na Izrael so ogroženi tudi Palestinci, je v izjavi po srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem poudarila Ursula von der Leyen.

Netanjahuju je zagotovila, da Evropa stoji ob strani Izraelu, ki se ima "pravico braniti" pred "grozodejstvi, ki jih je zagrešil Hamas".

"Naj jasno povem, da je za to, kar se dogaja, odgovoren samo Hamas," je dejala Ursula von der Leyen in poudarila, da dejanja Hamasa nimajo nobene povezave z legitimnimi težnjami palestinskega ljudstva.

"Nasprotno, grozote, ki jih je sprožil Hamas, nedolžnim Palestincem prinašajo le še več trpljenja," je opozorila. Ob tem je izrazila prepričanje, da bo Izrael s svojim odzivom pokazal, da je demokratična država.

Kot je dodala, je bila v zadnjih dneh v stiku tudi z jordanskim kraljem Abdulahom in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem. Evropa si bo še naprej prizadevala za miren in povezan Bližnji vzhod, je poudarila.

Pri tem je opozorila, da dejanja Hamasa vplivajo na zgodovinsko zbliževanje med Izraelom in arabskimi državami. Pozorno bi morali po njenih besedah spremljati tiste, ki imajo koristi od nenehnih sporov na Bližnjem vzhodu, kot sta Iran in Rusija. "Zato je zdaj čas za še tesnejše sodelovanje z Izraelom in državami v regiji za stabilnost in boj proti terorizmu," je dodala.

Metsola: Moramo ustaviti Hamas

Von der Leyen je na obisku v Izraelu s predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola. Ta je ob prihodu izrazila solidarnost z Izraelom in poudarila, da "teror ne bo prevladal". "Lahko in moramo ustaviti Hamas. Obenem pa moramo storiti vse, kar lahko, da ublažimo humanitarne posledice," je sporočila.

V Bruslju so danes poudarili, da je EU zaskrbljen zaradi humanitarnih razmer v Gazi, ki se, kot opozarja Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), zaradi izraelskega obleganja in nenehnega bombardiranja spreminja v "peklensko luknjo".

Sorodna novica Izraelska vojska sporočila, da je ponekod že vdrla v Gazo. ZN: Gaza postaja "peklenska luknja".

Austin: Zdaj ni čas za nevtralnost

Izrael je obiskal tudi obrambni minister ZDA Lloyd Austin, ki je dejal, da zdaj ni čas za nevtralnost, Izraelu pa obljubil dodatno vojaško podporo ZDA.

Austin je na skupni novinarski konferenci z izraelskim kolegom Joavom Galantom po pogovorih v Tel Avivu izpostavil, da za terorizem ni bilo nikoli opravičila in da zdaj "ni čas za nevtralnost ali lažno enakovrednost ali opravičevanje neopravičljivega".

Dodal je, da je ameriško obrambno ministrstvo pripravljeno v Izrael poslati dodatno vojaško pomoč in da so ZDA v državo že poslale strelivo, zračno obrambo in drugo opremo.

"Demokracije, kot so naše, so močnejše in varnejše, če spoštujejo vojno pravo," je še dejal Austin in ocenil, da teroristi, kot je Hamas, namerno merijo v civiliste, medtem ko demokracije tega ne počnejo. V Gazi je bilo od sobote po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 1799 ljudi, od tega 583 otrok.

Galant je zagotovil, da Izrael nikoli ne bi namerno streljal na civiliste in da je zato vse civiliste v mestu Gaza prosil, naj gredo na jug. Dodal je, da Hamas ne more "živeti med civiliziranimi ljudmi" in da jih bo Izrael odstranil "iz Gaze in z Zemlje". V Gazi živi 2,3 milijona ljudi, od tega približno milijon otrok.

Za Iran, libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah in Hamas je Galant še dejal, da predstavljajo "os zla". Austin naj bi se srečal še z Netanjahujem in se udeležil izročitve dela ameriške vojaške pomoči Izraelu.