Nemčija je prekinila letalske povezave z Otokom, izjema je tovorni promet. Na fotografiji letalo britanske letalske družbe British Airways na letališču Berlin Brandenburg Airport (BER). Foto: EPA
Nemčija je prekinila letalske povezave z Otokom, izjema je tovorni promet. Na fotografiji letalo britanske letalske družbe British Airways na letališču Berlin Brandenburg Airport (BER). Foto: EPA

Potem ko je britanski premier Boris Johnson v soboto potrdil obstoj novega seva, ki naj bi bil do 70 odstotkov bolj nalezljiv od prejšnjega, a naj ne bi bil nevarnejši za zdravje, so številne države pretrgale prometne povezave z Združenim kraljestvom. Nekatere so se odločile tudi za uvedbo ali podaljšanje karantene za vse prihode z Otoka. Novi sev so prvič zaznali septembra, novembra je predstavljal četrtino vseh okužb v Londonu, sredi decembra pa že dve tretjini vseh primerov, poroča BBC.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo evropske države pozvala k ukrepanju za zajezitev novega seva SARS-CoV-2, ki so ga poleg v Združenem kraljestvu odkrili še v Italiji, na Danskem in Nizozemskem.

Tudi Slovenija pripravlja ukrepe v povezavi z novim sevom

Vse daljši seznam držav, ki prekinjajo povezave z Otokom

Avstriji, Nemčiji, Nizozemski, Belgiji, Franciji, Italiji, Irski, Bolgariji, Hrvaški, Estoniji, Danski, Finski, Latviji, Litvi, Malti, Norveški, Portugalski, Severni Makedoniji, Španiji, Švedski in Švici, ki so že ali pa bodo to storile v prihodnjih dneh, nekatere za 48 ur, nekatere do 1. januarja, prekinile letalske oz. železniške povezave z Veliko Britanijo v obe smeri, se je danes pridružila tudi Poljska. Kot je na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade, bodo od polnoči ustavili vse polete z Otokom. Ustavljena sta tudi železniški in ladijski promet skozi Rokavski preliv.

Ukrepe so uvedle tudi države zunaj Evrope. Savdska Arabija je za teden dni prepovedala vstop v državo in ustavila vse mednarodne polete, Turčija pa je odpovedala polete z Otoka, iz Nizozemske, Danske in Južne Afrike. Povezave z Združenim kraljestvom so prekinili tudi Kanada (za 72 ur), Salvador, Iran, Izrael, Argentina, Čile, Maroko, Kuvajt in Hongkong. Izrael je prekinil povezave tudi z Dansko in Južno Afriko.

Novi sev ne vpliva na učinkovitost cepiva

Kot je poročal BBC-jev dopisnik iz Bruslja Gavin Lee, hitrost, s katero so se države odzvale na novice glede novega seva, kaže na resnost razmer. Sestanek na ravni veleposlanikov držav članic EU-ja je predviden ob 11. uri. Na izrednem zasedanju zaradi številnih prometnih prekinitev se bo danes sešel tudi britanski nacionalni varnostni kabinet Cobra.

Britanski minister za promet Grant Shapps je medtem opozoril državljane, še posebej pa prevoznike, naj ne potujejo v pristanišča na jugu Anglije, saj so tam zaradi prekinitve prometa s Francijo nastali veliki zastoji. "Po napovedi francoske vlade, da v prihodnjih 48 urah ne bo sprejela nobenega potnika iz Velike Britanije, pozivamo javnost, še posebej prevoznike, naj ne potujejo v pristanišča v Kentu ali na druge poti proti Franciji," je na Twitterju zapisal Shapps.

Johnson je že v soboto napovedal, da bodo v prazničnem času močno zaostrili ukrepe. Sprva so sicer napovedali rahljanje ukrepov, a so zdaj zaradi nevarnosti novega seva ukrepe zaostrili. Najstrožji ukrepi bodo veljali za London in jugovzhodni del Anglije, kjer zaznavajo največ okužb z novim sevom novega koronavirusa in kjer bo omejeno gibanje in prepovedano vsakršno druženje ljudi iz različnih gospodinjstev najmanj do 30. decembra. Vse trgovine in lokali so zaprti razen trgovin z nujnimi potrebščinami.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so za STA v nedeljo pojasnili, da za zdaj velja, da tisti, ki prihajajo v Slovenijo iz Velike Britanije, potrebujejo negativen test na novi koronavirus ali pa morajo v 10-dnevno karanteno. Premier Janez Janša je v ponedeljek dejal, da glede novega seva novega koronavirusa poteka intenzivno usklajevanje v Evropski uniji. So pa ponoči že pripravljali ukrepe za popolno zaporo meja. Ljudem je še do sredine marca odsvetoval nenujna potovanja.

Prva, ki je zaprla meje z Veliko Britanijo, je bila v nedeljo Nizozemska, ki je sprva napovedala prekinitev letalskih povezav do 1. januarja, zdaj pa je prepoved prihoda v državo razširila še na trajektne potnike z Otoka. Foto: EPA
Prva, ki je zaprla meje z Veliko Britanijo, je bila v nedeljo Nizozemska, ki je sprva napovedala prekinitev letalskih povezav do 1. januarja, zdaj pa je prepoved prihoda v državo razširila še na trajektne potnike z Otoka. Foto: EPA

Johnson: Težave na meji s Francijo bodo kmalu rešene

Britanski premier Johnson je zagotovil, da se je Združeno kraljestvo sposobno spoprijeti z začasnimi zamudami pri uvozu v državo, ki so nastale zaradi francoskega zaprtja meje. Zaradi zaprtja so med drugim nastale zamude v dobavnih verigah, a se te zamude po Johnsonovih besedah "nanašajo na zelo majhen odstotek hrane, ki jo Britanci uvozijo".

Ob tem je poudaril, da so trgovine dobro založene, dobavne verige pa označil za robustne, zato po njegovih besedah Britanci lahko nadaljujejo nakupovanje. Napovedal je, da bodo zapleti na meji s Francijo rešeni v nekaj urah. Za čimprejšnjo rešitev sta se zavzela s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim sta govoril glede ustavljenega prometa čez Rokavski preliv.

WHO: Novi sev je mogoče zajeziti tako kot vse do zdaj znane seve

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je poudarila, da se novi sev, ki so ga našli v Združenem kraljestvu, širi hitreje, a ga je mogoče zajeziti tako kot vse do zdaj znane seve. "Razmere niso ušle izpod nadzora, a jih ne moremo prepustiti samim sebi," je dejal vodja WHO-ja za izredne razmere Mike Ryan na novinarski konferenci. Države je pozval k uresničevanju preizkušenih zdravstvenih ukrepov.

Po podatkih WHO-ja ljudje, ki se okužijo z novim sevom, povprečno okužijo 1,5 človeka. Reprodukcijska stopnja je bila pred tem v Združenem kraljestvu 1,1. Britanski znanstveniki še vedno skušajo ugotoviti, v kolikšni meri gre pripisati ta porast spremembam v virusu in koliko je povezan z vedenjskimi dejavniki med prebivalci, je povedala glavna znanstvenica WHO-ja za covid-19 Maria Van Kerkhove. Dodala je še, da do zdaj ni bilo dokazov, da bi novi sev virusa povzročil hujšo ali bolj smrtonosno obliko covida-19.

Novi sev v Združenem kraljestvu povroča vse več negotovosti

Neher: Ni razloga za paniko

Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) je že pozval zdravstvene oblasti in laboratorije evropskih držav, naj podrobno analizirajo novi sev virusa in poskušajo odkriti njegovo pojavnost in širjenje. Strokovnjaki za zdaj domnevajo, da bo cepivo uspešno tudi proti temu sevu novega koronavirusa. "Ne vidim nobenega razloga za paniko ta trenutek," je dejal Richard Neher z univerze v Baslu. Tudi Andreas Bergthaler z Avstrijske akademije znanosti meni, da ne gre za nič "izjemnega". Pojasnil je, da se mutacije med patogeni pogosto pojavljajo.

Prekinitev prometnih povezav z Otokom

IRU poziva k nemotenemu tovornemu prometu

Potem ko je Francija zaradi odkritja novega seva koronavirusa v Združenem kraljestvu za potnike z Otoka za 48 ur zaprla svoje meje, so v Mednarodni zvezi za cestni prevoz (IRU) izrazili nestrinjanje s tovrstnimi ukrepi. Francosko, britansko in druge vlade so opozorili na pomen odprtih meja za transport in jih pozvali k jasnejšim ukrepom.

Francosko zaprtje meje je po navedbah IRU-ja ogrozilo do 85 odstotkov britanskega uvoza iz EU-ja. Takšni ukrepi dejansko prekinjajo tudi dobavno verigo iz Unije na Irsko, so dodali. Dobava osnovnih dobrin, predvsem hrane in zdravil, je ogrožena na obeh straneh Rokavskega preliva, so izpostavili. Ukrepi prinašajo veliko negotovost tako za voznike kot podjetja, blokade in dolge kolone tovornjakov pa se bodo s francosko-britanske meje hitro preselile tudi drugam po Evropi, še svarijo v združenju.

Strinjajo se, da gre pri novem sevu koronavirusa, ki so ga odkrili na Otoku, za resno težavo, ki jo je treba nadzorovati, a ponavljajo, da morajo biti ukrepi uperjeni proti virusu, ne pa proti voznikom tovornjakov. "Popolnega zaprtja meja za tovorni promet kjer koli v Evropi v času pandemije še nismo videli," je dejal generalni sekretar IRU-ja Umberto de Pretto. Ukrep Francozov se mu zdi nesmiseln in bo po njegovem mnenju le poslabšal že tako negotove čase, pri čemer je spomnil tudi na brexit in to, da Bruselj in London še nista dogovorjena o nadaljnjih odnosih. Da bi se izognili nadaljnji zmedi, mora francoska vlada takoj sprostiti tovorni promet in voznikom omogočiti, da blago dostavijo na cilj, je pozval.

Po Angliji se je začel širiti novi sev