Tudi v Italiji se je dostava hrane razmahnila med epidemijo. Foto: EPA
Tudi v Italiji se je dostava hrane razmahnila med epidemijo. Foto: EPA

Sprva je šlo za slabe delovne razmere in pomanjkljive pogodbe, zdaj pa zlasti za izkoriščanje priseljencev brez urejenih dokumentov, ki jih zlorabljajo kar njihovi kolegi.

"Ljudstvo dostavljavcev", kot mu pravijo v Italiji, šteje okoli 570.000 ljudi. 350.000 med njimi je dostava hrane poglavitni vir dohodka. Sindikalni boj za njihove pravice se je začel z epidemijo, a če zdaj za večino velja, da sta jim minimalna urna postavka in osnovno zavarovanje pri delu zagotovljena, se je vzporedno razvila nova težava: izkoriščanje priseljencev brez dokumentov. Po ugotovitvah karabinjerjev naj bi bilo takih kar petina italijanskih dostavljavcev, delež pa še narašča.

Pravila izkoriščanja so jasna: tako imenovani korporal – pa če gre za državljana Italije ali pa za zakonitega priseljenca – s svojimi ali dokumenti znancev odpre več lažnih profilov honorarnega dostavljavca. Podjetje za dostavo hrane mu za vsak profil samodejno priskrbi osnovno delovno opremo. Toda oseba, ki dejansko opravlja dostave na podlagi profila in z dobljeno opremo, je druga: praviloma gre za nezakonite priseljence.

Dnevni zaslužek tudi do 400 evrov

Korporali si za svojo "storitev" vzamejo 20 odstotkov od dohodka dostavljavca. Delež lahko naraste na 50 odstotkov, in sicer če svojim "podrejenim" priskrbijo tudi prevozno sredstvo, denimo kolo ali skiro. Karabinjerji ocenjujejo, da korporali dnevno zaslužijo do 70 evrov po osebi; tisti z več lažnimi profili in zato tudi več podrejenimi dostavljavci pa s provizijami zaslužijo tudi do 400 evrov dnevno.

Med primeri korporalov, ki so jih odkrili doslej, so celo taki, ki svojo mrežo dostavljavcev hrane upravljajo iz tujine – denimo iz izvornih držav, v katere so se vrnili.