Ruski predsednik Vladimir Putin in srbski predsednik Aleksandar Vučić sta v dobrih odnosih, čeprav EU proti Rusiji sprejema stroge sankcije zaradi ruskega napada Ukrajine. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in srbski predsednik Aleksandar Vučić sta v dobrih odnosih, čeprav EU proti Rusiji sprejema stroge sankcije zaradi ruskega napada Ukrajine. Foto: Reuters

"Dolgo se poznava, in ne bom sprejel tega, da mu pravijo Hitler, norec in histerik. On je stabilen in racionalen," je za srbsko RTS dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da Putina v telefonskem pogovoru v sredo ni spraševal o vojni v Ukrajini, mu je pa ruski predsednik rekel, da se "položaj v Ukrajini razvija po njegovih načrtih".

Vučić je pojasnil, zakaj je Srbija, ki velja za rusko zaveznico, v četrtek v Generalni skupščini ZN-a glasovala za izključitev Rusije iz Sveta za človekove pravice. Po njegovih besedah se je Srbija znašla pod velikimi pritiski in izsiljevanji. Prvotna odločitev je bila, da se vzdrži glasovanja, a se je nato zaradi pritiskov odločila drugače.

Sorodna novica Žrtev v Kramatorsku že 50, med njimi tudi otroci. Rusija za napad obtožuje ukrajinske sile.

"Srbija je žrtev velikega izsiljevanja. Srbiji grozi 'jedrski udar', ne oborožen, ampak v obliki svežnja sankcij in ustavitve evropske poti. In kaj naj potem naredimo, sprašujem domoljube," je dejal.

Srbija je vojaško nevtralna

Kot je poudaril, ne bodo obrnili hrbta Rusiji, a obenem ostajajo na evropski poti. Srbija je po njegovih besedah vojaško nevtralna, ne pa politično nevtralna država, saj je na poti pridruževanja Evropski uniji.

Srbija se ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji, Vučić pa se bo trudil, da tako tudi ostane.

Dodal je, da je o tem govoril tudi s Putinom. "To je nemogoč položaj, vendar mi še naprej skrbimo za svojo državo in še naprej se nam oglašajo vlagatelji," je dejal.

Težko oblikovanje koalicije

Vučić se je med gostovanjem na RTS-u dotaknil tudi nedeljskih predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitev. Vučić in njegova Srbska napredna stranka (SNS) sta na predsedniških in parlamentarnih volitvah zmagala, še vedno pa ni znano, kaj se bo zgodilo z Beogradom. Mestna volilna komisija je razveljavila volitve za beograjsko skupščino na štirih voliščih, obstaja pa tudi možnost, da se volitve v Beogradu v celoti ponovijo.

Končni izidi volitev bodo znani do 25. aprila, potem pa bo sledilo oblikovanje parlamenta in vlade. Po Vučićevih besedah bo Srbija imela novo vlado pred avgustom.

Vučić ima pri oblikovanju parlamentarne večine dve možnosti. Ena je koalicija s Stranko vojvodinskih Madžarov, ki mu daje tesno večino, druga pa z dosedanjimi koalicijskimi partnerji, socialisti Ivice Dačića. SNS-ju bo namreč v parlamentu pripadlo 120 od 250 poslanskih sedežev, socialistom 32, Madžarom pa šest.