Na začetku je bila nejasna starost strelca, saj so sprva vsi mediji poročali, da je star 14, a jih bo toliko dopolnil šele julija. Foto: Reuters
Na začetku je bila nejasna starost strelca, saj so sprva vsi mediji poročali, da je star 14, a jih bo toliko dopolnil šele julija. Foto: Reuters

Do streljanja je prišlo v osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v osrednji beograjski soseski Vračar, storilec pa je učenec sedmega razreda, ki je zjutraj vkorakal v razred med poukom zgodovine in začel streljati, najprej na učiteljico, potem pa še na učence. Vse skupaj naj bi trajalo okoli pet minut.

"Videla sem otroke, kako tečejo iz šole in kričijo. Starši so prišli, vsi v paniki. Pozneje sem slišala tri strele," je za RTS povedala dijakinja sosednje Tretje beograjske gimnazije, kjer so pouk danes nadaljevali po spletu.

Načelnik beograjske policijske uprave Veselin Milić je na novinarski konferenci povedal, da je dežurno službo policije ob 8.40 zaradi streljanja na šoli poklicala ravnateljica beograjske osnovne šole Vladislava Ribnikarja in da so tja takoj poslali vse razpoložljive enote. Dve minuti pozneje pa je dežurno službo poklical strelec, 13-letnik, in povedal, da je streljal na več ljudi na šoli. Policija ga je nato prijela pred šolo.

Milić je dodal, da je po doslej znanih podatkih učenec sedmega razreda na tej šoli napad načrtoval mesec dni in da je izbral svoje žrtve. Pokazal je kopijo njegovega seznama z imeni učencev, ki jih je nameraval ubiti, kot tudi skico šole s potekom napada. Učilnico, kjer je imel njegov sedmi razred danes pouk zgodovine, pa je strelec za napad izbral, ker je blizu vhoda v šolo.

Pred šolo so se po streljanju zbrali zaskrbljeni starši. Foto: AP
Pred šolo so se po streljanju zbrali zaskrbljeni starši. Foto: AP

Nagib po besedah Milića še ni znan, v šolo pa je ob devetmilimetrski pištoli s tremi nabojniki in malokalibrski pištoli, ki jo je vzel iz stanovanja svojega očeta, prinesel tudi štiri molotovke.

Milić je še povedal, da je po vstopu v šolo takoj streljal in ubil varnostnika ter ustrelil tri dekleta, med njimi eno dežurno učenko, in jih ubil. Nato je zamenjal nabojnik in z vrat učilnice zgodovine streljal najprej na učiteljico, nato na učence. Nato je orožje odvrgel in po telefonu poklical policijo.

Vučić: Eden najtežjih dni v zgodovini Srbije

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da bo 13-letni napadalec poslan v psihiatrično ustanovo, ob tem pa še povedal, da so polega njegovega očeta prijeli tudi mater. Vučić je po današnji tragediji predlagal deset ukrepov. Med njimi je znižanje kazensko pravne odgovornosti s 14 na 12 let. Po sedanji srbski zakonodaji storilca namreč ne morejo kazensko preganjati, ker še ni star 14 let, saj se je rodil konec julija leta 2009.

Vučić je po današnji tragediji na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja predlagal deset ukrepov. Med njimi je znižanje kazensko pravne odgovornosti s 14 na 12 let kot tudi dveletni moratorij za posedovanje in nošenje orožja in strog nadzor nad dovoljenji zanj.

Današnji dan je opisal kot "enega najtežjih v sodobni zgodovini Srbije". Srbija je danes združena v žalosti, a v takšnih okoliščinah je treba pogledati vzroke in "odgovornost vsakega od nas" ter iskati rešitve in poti, da se to ne ponovi, je dejal.

Srbski predsednik je dejal tudi, da mora družba spremeniti vrednote in način vedenja. "To je vprašanje za našo celotno družbo (...) Ali bomo dovolj odgovorni in enotni, da se bomo poskušali spremeniti in priznati lastne napake," je dejal.

Ob tem je razkril še nekaj podrobnosti o dečku, ki, kot je povedal, izhaja iz ugledne in premožne družine. Njegov oče je profesor in zdravnik. Deček naj bi bil zelo ambiciozen, tako kot njegovi starši.

Sorodna novica Rigler: Zelo velik opozorilni znak je maščevalni spisek

Odličnjaka naj bi razjezila slaba ocena

Nekaj zmede je bilo najprej pri številu mrtvih in ranjenih – srbski mediji so sprva poročali, da je bil ubit samo varnostnik, pozneje se je začelo ugibati o več mrtvih otrocih. Oblasti so pozneje sporočile, da je mrtvih osem otrok in varnostnik.

Ranjenih je še šest otrok in učiteljica, ki so jih prepeljali na oddelek za nujno medicinsko pomoč, učiteljica in 14-letna učenka sta v kritičnem stanju.

Po navedbah šole gre za vzornega učenca, ki ni imel nobenih duševnih ali drugih težav, ki bi nakazovale, da bo storil tako grozen zločin.

Napadalec se je sam predal policiji. Foto: Reuters
Napadalec se je sam predal policiji. Foto: Reuters

Nagib za streljanje še ni znan, srbski časopis Blic pa piše, da naj bi učenca, sicer odličnjaka, ki je sodeloval na več tekmovanjih, razburila nezadostna ocena pri pouku zgodovine.

Srbski minister za notranje zadeve Bratislav Gašić je sporočil, da so prijeli očeta mladoletnega napadalca, ki je policiji zatrdil, da je imel vse svoje orožje zaklenjeno v sefu, vendar se je sin očitno dokopal do številke sefa in dveh pištol. Z eno od njiih je streljal, drugo pa je imel v nahrbtniku. Kot je še povedal oče, je imel za vse orožje dovoljenja. Dodal je še, da je po neuradnih informacijah deček z očetom vadil streljanje.

Po odredbi državnega tožilstva v Beogradu so proti 48-ketnemu očetu najstnika odredili 48-urni pripor in mu po poročanju medijev grozi od dveh do 12 let zapora.

Strelski pokoli v Srbiji redki

"V streljanju danes zjutraj na OŠ Vladislava Ribnikarja na Vračarju je bilo ubitih osem otrok in varnostnik, šest otrok in učiteljica pa so ranjeni in jih trenutno zdravijo na urgenci. Učenca šole, K. K. (2009), za katerega se sumi, da je ta zločin zagrešil, je policija našla na šolskem dvorišču in ga aretirala. Vse policijske enote ostajajo na terenu in si močno prizadevajo osvetliti vse okoliščine, ki so privedle do te tragedije," so zapisali v izjavi za javnost na srbskem notranjem ministrstvu.

"To je pošastno dejanje," je na tiskovni konferenci dejal minister za izobraževanje Branko Ružić in dodal, da je bila celotna šola pod videonadzorom, prav tako je bil prisoten šolski policist.

"Zahvaljujemo se zdravniškemu osebju, učiteljem kot tudi ekipi psihologov, ki staršem in otrokom nudijo vso podporo v tem travmatičnem obdobju, ki bo tudi še sledilo," je še dejal.

Zanikal je poročanje nekaterih medijev, da naj bi bil strelec žrtev vrstniškega nasilja. Povedal je tudi, da so na šoli v času napada izvajali vse varnostne ukrepe in da je deloval videonadzor, ob varnostniku pa je bil na šoli tudi šolski policist, ki pa je bil ravno na rednem obhodu po šoli.

Učiteljem in vsem drugim, ki so skušali preprečiti tragedijo na šoli, se je zahvalil za pogum, kot tudi zdravstvenemu osebju za oskrbo ranjenih.

Po ministrovih besedah gre za največjo tragedijo v novejši zgodovini države, ki je prizadela Srbijo in srbski šolski sistem.

Na MZEZ-ju sočustvujejo z žrtvami napada

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sporočilo, da globoko sočustvuje z žrtvami napada v beograjski osnovni šoli. Izrazili so iskreno sožalje svojcem umrlih in zaželeli čimprejšnje okrevanje ranjenim. Kot so še zapisali v tvitu, so presunjeni "nad tem okrutnim in nepredstavljivim grozodejstvom". Sožalje sta izrekla tudi predsednica Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob.

Ružić je sporočil, da je vlada zaradi tragedije od petka uvedla tridnevno žalovanje v Srbiji in da pouka danes popoldne ne bo, od četrtka pa bodo pouk začeli z minuto molka. Izpostavil je "rakotvoren vpliv spleta, videoigric" in zahodnih vrednot. Izrazil je upanje, da ta tragedija ne bo prerasla v sprejemljivo obliko vedenja, kot se to dogaja v nekaterih zahodnih državah.

Množična streljanja so sicer v Srbiji redka, država pa ima zelo strogo orožarsko zakonodajo. Je pa po drugi strani tako v Srbiji kot na celotnem Zahodnem Balkanu po balkanskih vojnah zaloga orožja zelo velika.

Srbske oblasti so vzpostavile vrsto akcij, v katerih lahko lastniki nezakonito posedovanega strelnega orožja to izročijo ustreznim organom.

Srbijo pretresel strelski pohod na osnovni šoli
Pogovor z dopisnikom Boštjanom Anžinom o tragediji v beograjski osnovni šoli